Degustacje, Spirits
likier, wino

Kanary w Warszawie, czyli vino de Canarias

Kanary w Warszawie, czyli vino de Canarias

Udostępnij:

Wyspy Kanaryjskie są stosunkowo mało znane jako winiarski region. Tymczasem występują tam wyjątkowe wina na świecie, zarówno pod względem systemów sadzenia winorośli, jak i ich wyjątkowych odmian, takich jak: Listán Negro, Listán Blanco, Tintilla, Prieto, La Baboso Negro, Malvasía Volcánica z Lanzarote, Verdello…


Pierwsza w Polsce prezentacja win oraz produktów z Wysp Kanaryjskich odbyła się 21 maja w Ambasadzie Hiszpanii. W wydarzeniu uczestniczyło 9 producentów z pięciu wysp: Teneryfa, Gran Canaria, Fuertenetura, Lanzarote, La Palma, którzy zaprezentowali ponad 30 win, a były to typowe wina regionalne, wina i szczepy autochtoniczne. Trzeba pamiętać, że na Wyspach Kanaryjskich panują specyficzne warunki, które nie ułatwiają winiarzom pracy, ale nadają winom indywidualnych cech: wietrzny klimat z małą ilością opadów, wulkaniczne gleby (a nawet wulkaniczny pył, jak na Lanzarote), trudne ukształtowanie terenu, uniemożliwiające używanie maszyn. Winorośle sadzone są w specjalnych dołkach, otoczone kamiennymi murkami. Tradycje winiarskie sięgają tam XV wieku. Cudem nigdy nie dotarła tu plaga filoksery.
Warto było uczestniczyć w wystawie, by poznać to, co najlepsze tradycji winiarskiej i gastronomicznej Wysp Kanaryjskich. Prezentowały się następujące winnice: Bodegas Tajinaste (Tenryfa), Bodegas Viñatigo (Teneryfa), Bodegas Los Bermejos (Lanzarote), Bodegas Monje (Teneryfa), Bodegas Frontón de Oro (Gran Canaria), Bodegas El Penitente (Teneryfa), Platé (Teneryfa), Bodegas Frontos (Teneryfa), Bodegas Noroeste (La Palma).
Uczestnicy prezentacji mieli także okazję spróbować sera koziego z Fuerteventury, wyróżnionego jako najlepszy ser kozi Hiszpanii oraz wyjątkowego likieru z kozim mlekiem rasy Majorera – Licor de Leche de Cabra (15%), również z Fuerteventury.
Prezentacja spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem specjalistów, którzy po raz pierwszy mieli okazję poznać różnorodność i wysoką jakość win kanaryjskich.
Współorganizatorem spotkania była firma Hiszpański Smak.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.