Destylarnie, Spirits
destylarnie, koniak, muzeum

Z wizytą u Barona Otarda

Z wizytą u Barona Otarda

Udostępnij:

Zwiedzanie miasta Cognac najlepiej zacząć od zamku barona Otarda, miejsce to bowiem łączy historię regionu Charente z jego najważniejszym produktem, koniakiem. Surowe średniowieczne mury rezydencji jednego z czołowych producentów koniaku powstały w XI wieku jako twierdza obronna przed atakami Brytyjczyków i Wikingów. W XV wieku zamek został przebudowany przez hrabiego Jeana de Valais. Nowy właściciel, mecenas sztuki, gromadził tu m.in. księgozbiory, które później dały początek francuskiej Bibliotece Narodowej. W 1494 roku w zamku urodził się przyszły król Francji, Franciszek I. Ten humanista zlecił później przebudowanie zamku, sale nabrały renesansowego charakteru, a projektował je sam Leonardo da Vinci. Tak powstały sale, w późniejszych czasach wykorzystywane jako cele więzienne, a jeszcze później jako miejsce linii do butelkowania koniaku.
Baron Otard, czyli Jean-Babtiste Otard, rozpoczął produkcję koniaku na zamku w 1795 roku. Bardziej zainteresowany był jego chodnymi piwnicami, doskonale nadającymi się do starzenia trunków, niż historią zamku. Dziad Jeana-Babtiste przybył do Francji w 1688 roku ze Szkocji, ale jego rodzina pochodziła z Norwegii pod nazwiskiem Ottar. James Ottar de la Grande zmienił nazwisko na brzmiące bardziej francusko. Jean-Babtiste rozpoczął handel koniakiem w 1760 roku, od 1795 roku w Cognac. W tych burzliwych rewolucyjnych czasach ocalił dawny królewski zamek przed zniszczeniem, czyniąc go miejscem zestawiania eau-de-vie.
Zwiedzanie obejmuje trasę turystyczną z przewodnikiem po zamku. Wspaniałe renesansowe sale dziś są puste, ale w piwnicach wciąż dojrzewają najlepsze trunki, w tym kilka beczek z XIX wieku. Temperatura w omszałych piwnicach zamku przez cały rok jest jednakowa, dzięki czemu zaledwie równowartość ok. 3000 butelek rocznie jest udziałem aniołów. Do zestawiania koniaków używają destylatów głównie z regionów Grande i Petit Champagne oraz z Fins Bois, w niewielkiej ilości z Borderies. Beczki z francuskiego dębu wypalane są przez godzinę wg specjalnej technologii opracowanej przez Otarda. Jak wszyscy wielcy producenci, wykorzystują niemal wyłącznie destylaty z winogron ugni blanc. Alkohol blendują w beczkach o pojemności 62 hektolitrów, które spędzają w nich średnio trzy lata. 
Obecna butelka koniaku Otard została zaprojektowana w 1968 roku, przypominać ma łzę spływającego alkoholu na kieliszku z dojrzałym koniakiem. Miałem okazje spróbować kilku wspaniałych koniaków, jak np. Baron Otard Extra 1795 – blend, złożony z destylatów liczących 50-60 lat. Oferta koniaków obejmuje młode zestawy: VS i VSOP – bardzo owocowe, z nutami kwiatów i wanilii, bardzo udany blend XO Gold, również kwiatowo-owocowy, z nutą orzechów i tytoniu, wspomniany Extra 1795 oraz bardzo elegancki i bajońsko drogi Fortis et Fidelis, wspaniały koniak, w skład którego wchodzą destylaty liczące ponad 100 lat.
Wystawa poświęcona produkcji koniaku mieści się wewnątrz zamku. Zwiedza się piwnice z najstarszymi trunkami (tzw. Paradise, miałem okazję wsadzić nos do kilku beczek, cóż za aromaty!), jest wystawa przedstawiająca zakład bednarski, regiony upraw, kolekcja butelek, filmy, które prezentują jak destylowany jest koniak i jak wielką sztuka jest kupażowanie trunków – na najlepsze blendy składa się czasem ponad 100 różnych starych destylatów.
Wspaniałe miejsce, czuć tu ducha francuskiej historii, a koniak to przecież także część francuskiego dziedzictwa. 

Zamek barona Otarda

renesansowa sala zaprojektowana przez Leonarda da Vinci

omszałe skarby Paradise

leżakujące beczki z koniakiem

w tych ogromnych zbiornikach leżakuje blend przez kilka lat po zestwieniu

tradycyjny alembik typu Charente

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
chacha

Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]

Alkohole dnia
palinka

Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]

Alkohole dnia
rye whiskey, whiskey amerykańska

Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Degustacje
degustacje

Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]

Degustacje
degustacje, single malt, whisky szkocka

20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Leżakowana w beczkach po sherry oloroso i pedro ximenez, butelkowana z mocą 52,8%. Słodki, przyjemny, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.