koniak starzony w nietypowy sposób, na wzór norweskiego aquavitu Linie opływa kulę ziemską w ładowniach frachtowca – spędza 90 dni na morzu. Beczki wykonano z dębu z lasów Limousin. Do zestawienia eau-de-vie wykorzystano winogrona szczepu ugni blanc wyłącznie z regionu z Grande Champagne. Kolekcja obejmuje koniaki: VSOP, XO, Captain’s Barrel (z jednej beczki), Commodore, Petra, Christopher Columbus i Les Quatre Vens. Poza dwoma pierwszymi są to wszystko specjalne krótkie i bardzo drogie edycje pakowane w karafki, a okazją dla wypustów są różne niezwykłe przedsięwzięcia, jak np. rejs beczek dookoła świata repliką francuskiego statku z 1700 roku lub specjalny okres postoju beczek w porcie w Szanghaju przez 10 miesięcy. Na każdej butelce są daty rejsu. Więcej w tym wszystkim marketingu niż magii. Koniak ma dość typowy smak dla regionu Grande Champagne – rozgrzewający, aromat tytoniu, orzechów włoskich, rodzynek, w ustach dochodzą nuty cynamonu i imbiru, ostry, wyrazisty finisz.