30 maja odbędzie się święto Wyspy Islay i whisky – Fèis Ìle 2024. Przygotowywane są specjalne atrakcje w destylarni, zwiedzania, degustacje, masterclass na miejscu i online, a także – jak co roku – specjalna edycja whisky Kilchoman Fèis Ìle 2024. W tym roku jest to mariaż dwóch świeżych beczek po bourbonie, destylowanych w 2011 roku. Jęczmień pochodzi z własnej farmy i był słodowany w destylarni. Co istotne, ta partia słodu nie była suszona torfem, a wydanie Fèis Ìle 2024 jako jedno z nielicznych z Kilchoman nie jest torfowe. Zabutelkowano z mocą 53%.
– Niewielu mogło wcześniej spróbować nietorfowego Kilchomana i choć niektórym może brakować morskiego dymu torfowego, w tym dramie przebijają się świeże nuty cytrusowe i miękka maślana słodycz – powiedział Anthony Wills, założyciel destylarni Kilchoman.
W czwartek 30 maja w destylarni dostępnych będzie ok. 480 butelek Fèis Ìle 2024, z limitem jednej butelki na osobę, 110 GBP za butelkę.