Kinmen Kaoliang Liqueur (KKL)

tajwańska destylarnia, założona w 1952 roku na wyspie Kinmen jako firma państwowa. Do 1956 roku nosiła nazwę Jioulong River Distillery Kaoliang, w 2000 roku została sprywatyzowana jako spółka publiczna. Specjalizują się w mocnych regionalnych destylatach z sorgo, zwanych Kinmen Kaoliang (金門高粱酒). Na miejscu odbywa się fermentacja, a następnie dwukrotna destylacja (przed drugą destylacją dla większej intensywności smaku ponownie dodaje się trochę przefermentowanego sorgo). Alkohol oferowany jest w wielu wersjach – podstawowych 38% i 58% oraz ekskluzywnych, sprzedawanych w karafkach, poddawanych procesom starzenia. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających, działa też przy niej muzeum poświęcone tradycji produkcji Kinmen Kaoliang.

1 komentarz do “Kinmen Kaoliang Liqueur (KKL)”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.