Kizlyar

(Кизлярский Коньячный Завод) to producent brandy zwanych tu wciąż koniakami z długą historią z miasta Kizlar w Dagestanie. Zakład powstał w 1885 roku, założony przez Davida Sarajeva, i od początku specjalizował się w brandy destylowanej z lokalnych szczepów winogron. Powstają tu obecnie wyborne destylaty, o niepowtarzalnym smaku, na który – jak twierdzą miejscowi – wpływają wiatry i słońce Kaukazu. Niektóre starzone po 25 lat, jak np. Piotr Wielki (Петр Великий). Te najbardziej wykwintne sprzedawane są w karafkach: Piotr Wielki, Dagestan (Дагестан – 13 lat), Rossija (Россия – 15 lat), ale np. dwudziestoletni Bagration (Багратион) sprzedawany jest w zwykłej butelce. Bogata oferta obejmuje szesnaście rodzajów brandy (koniaków) i nawet te tanie: 3-, 4-, 5-letnie są bardzo przyzwoite. Firma produkuje też wódkę z winogron, wytwarzaną według receptury z 1657 roku – Kizlyarka (Кизлярка) – ma ona słomkową barwę i przyjemny kwiatowo-waniliowy aromat. Tradycje destylacji winogronowej brandy w regionie Kizlar sięgają XVII wieku. Podobno admiratorem tutejszych wyrobów alkoholowych był sam Piotr I.

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.