whisky single malt, produkowana w destylarni Tobermory na Wyspie Mull, która kiedyś nazywała się właśnie Ledaig. To mocny, torfowo-dymny single malt, poziom polifenoli to 30-40 ppm. Torf z Mull ma bardziej kamienisty, bardziej gorzki charakter niż ten z Islay, przez co odczuwalność torfu w whisky Ledaig jest bardzo wysoka. Aby złagodzić te ziemisto-gorzkie nuty, whisky Ledaig często są dodatkowo starzone w beczkach po słodkich winach. Bardziej przypomina dawny charakter whisky z Mull, z początków XX wieku. Potem zaczęto tu produkować whisky lżejsze, bez używania torfu do słodowania, jednak tradycja robienia torfowej whisky powróciła na Mull w 1972 roku. Podstawowe wersje whisky Ledaig to 10YO i 18YO, do tego dochodzą butelkowane przez Tobermoiry edycje limitowane, m.in.: Ledaig 21YO Manzanilla Cask Finish, Ledaig 19YO Marsala Cask Finish, Ledaig 19YO Pedro Ximénez Cask Finish, Ledaig 18YO Sherry Cask Finish Distillery Exclusive, Ledaig 13YO Amontillado Cask Finish, Ledaig 13YO Port Pipe Matured czy Ledaig 1996 Sherry Cask Finish, a także kilkadziesiąt edycji od niezależnych bottlerów. Whisky te cechują nuty apteczne, słone, dymne, wręcz węglowe.