Lepanto to jedyna linia brandy de Jerez powstająca w całości w Andaluzji i w dodatku z bardzo andaluzyjskiej odmiany, jaką jest palomino fino. Jej nadzwyczajny aromat i delikatnie dotknięcie słodyczy (dojrzewała 12 lat w beczkach po sherry) zachwyciło sędziów międzynarodowego konkursu Meininger International Spirits Awards. W Polsce linię Lepanto dystrybuuje Dom Wina.

Corocznie na światowe rynki trafia około dwudziestu milionów butelek hiszpańskiego winiaku z Andaluzji, czyli brandy de Jerez. Ale tylko firma González Byass, znana w świecie także jako producent jednego z najlepszych sherry, jest w stanie wyprodukować swoje ikoniczne Lepanto tam, gdzie robiono to przed wiekami – w okolicach Jerez de la Frontera.
Większość destylatów na brandy de Jerez powstaje daleko na północy, w spalonej słońcem La Manczy i coraz rzadziej przy ich wyrobie stosuje się miedziane alembiki – zastąpiły je wysokowydajne aparaty kolumnowe. Podstawą do wyrobu destylatów jest odmiana airén, a nie palomino czy pedro ximénez, z których robi się sherry. Dopiero stamtąd trafiają one w cysternach do Andaluzji, by poleżakować jakiś czas w amerykańskich beczkach, w których wcześniej dojrzewało sherry.
Tworząc Lepanto wytwórnia González Byass postanowiła wrócić do tradycji i zrobić jak najbardziej oryginalną brandy de Jerez. Zaczęto od produkcji na miejscu, w Jerez de la Frontera, do wyrobu użyto win z odmiany palomino, które przedestylowano w miedzianych alembikach. Dziś to jedyna brandy de Jerez powstająca w całości w Andaluzji, w Jerezie.

INTERNATIONAL SPIRITS AWARDS istnieje od 2004 i jest jednym z najbardziej rozpozwalanych i cenionych międzynarodowych konkursów, w którym sędziują wybitni specjaliści branży alkoholowej. Organizowany jest przez wydawnictwo Meininger – twórcę m.in. wielkiego konkursu winiarskiego Mundus Vini.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail