Niedaleko Jihlavy, w powiecie Pelhřimov, we wsi Nový Rychnov nad maleńkim jeziorem mieści się gorzelnia pod nazwą Lihovar Nový Rychnov, spol. s r.o. Firma działa od września 1992 roku. Właścicielami są Miloslava Pechová i Karel Pech, od 2011 roku gorzelnią zarządzają Miloslava Hodačová i Karla Hašková, która mieszka w budynku przylegającym do gorzelni. Sam budynek pochodzi z końca XIX wieku, jest częścią ówczesnego dużego dworskiego folwarku, jej rozwój przypadał na początek XX wieku, kiedy zarządzał nią Jiří Klein. W mieście działał wówczas także browar Emanuela Talicha. Znacjonalizowana w 1948 roku do 1992 roku działała jako typowa państwowa gorzelnia rolnicza.
Dziś w gorzelni Lihovar Nový Rychnov destylują, rektyfikują i mieszają alkohole wypalane z owoców, m.in.: czereśni, śliwek, jabłek i moreli. Wytwarzają również cydr. Gorzelnia świadczy usługi dla lokalnych rolników, przetwarzając na spirytus ich owoce. Powierzchnia całkowita gorzelni wraz z budynkiem mieszkalnym to blisko 1400 mkw. Destylarnia składa się z dużych magazynów, znajdują się tu cztery zbiorniki fermentacyjne. W budynkach ulokowane są też warsztat stolarski, szlifierski i mechaniczny. Kompleks był przebudowywany w 1990 roku. Obecnie wystawiony na sprzedaż, cena 5.199.000 Kč.