Alkohole dnia, Spirits
single malt, whisky szkocka

Linkwood

Linkwood

Udostępnij:

whisky typu single malt, wykorzystywana m.in. w mieszankach Johnny Walkera. Powstaje w Linkwood Distillery w Elgin, miejscowości położonej w regionie Speyside. Gorzelnię zbudował w 1821 Peter Brown, początkowo dwa alembiki produkowały tu 4500 litrów rocznie. Po śmierci Petera Browna w 1868 roku zarządcą gorzelni przez pewien czas był James Walker, pozostawała ona jednak w rękach rodziny Brownów. W latach 1872-1873 William Brown, syn Peter Brown, postawił na miejscu starych budynków nową gorzelnie o dużo większej wydajności – 227 tys. litrów rocznie. W 1898 roku powstała spółka Linkwood-Glenlivet, wprowadzona następnie na giełdę, a produkcja wzrosła już do 454 tys. litrów rocznie. W latach 30. XX wieku nowym właścicielem została Scottish Malt Distillers, przejęta wkrótce przez United Distillers. W latach 1941-1945 gorzelnia była zamknięta, ale zaraz po wojnie wznowiła działalność i wkrótce została zmodernizowana. W 1971 roku zbudowano drugą gorzelnię, Linkwood B, z kolumnowymi aparatami destylacyjnymi. Produkcja obydwu sięgnęła 2,5 mln litrów alkoholu rocznie. Obecnie właścicielem gorzelni jest koncern Diageo. Single malt Linkwood jest butelkowane w niewielkich partiach, głównie jako whisky dwunastoletnia – z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi, torfu, oraz cytrusów. Butelkowana też przez niezależnych dystrybutorów jak: Signatory, które oferuje rocznik 1975 czy Gordon & MacPhail – 15- i 25-letnie single malt. Do rarytasów należą 22-, 26 i 30-letnie Linkwood Single Malt. Ceniona za unikatowy smak, poza Johnnym Walkerem w swoich blendach whisky Linkwood wykorzystują m.in.: White Horse, Bell czy Haig.

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.