whisky typu single malt, wykorzystywana m.in. w mieszankach Johnny Walkera. Powstaje w Linkwood Distillery w Elgin, miejscowości położonej w regionie Speyside. Gorzelnię zbudował w 1821 Peter Brown, początkowo dwa alembiki produkowały tu 4500 litrów rocznie. Po śmierci Petera Browna w 1868 roku zarządcą gorzelni przez pewien czas był James Walker, pozostawała ona jednak w rękach rodziny Brownów. W latach 1872-1873 William Brown, syn Peter Brown, postawił na miejscu starych budynków nową gorzelnie o dużo większej wydajności – 227 tys. litrów rocznie. W 1898 roku powstała spółka Linkwood-Glenlivet, wprowadzona następnie na giełdę, a produkcja wzrosła już do 454 tys. litrów rocznie. W latach 30. XX wieku nowym właścicielem została Scottish Malt Distillers, przejęta wkrótce przez United Distillers. W latach 1941-1945 gorzelnia była zamknięta, ale zaraz po wojnie wznowiła działalność i wkrótce została zmodernizowana. W 1971 roku zbudowano drugą gorzelnię, Linkwood B, z kolumnowymi aparatami destylacyjnymi. Produkcja obydwu sięgnęła 2,5 mln litrów alkoholu rocznie. Obecnie właścicielem gorzelni jest koncern Diageo. Single malt Linkwood jest butelkowane w niewielkich partiach, głównie jako whisky dwunastoletnia – z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi, torfu, oraz cytrusów. Butelkowana też przez niezależnych dystrybutorów jak: Signatory, które oferuje rocznik 1975 czy Gordon & MacPhail – 15- i 25-letnie single malt. Do rarytasów należą 22-, 26 i 30-letnie Linkwood Single Malt. Ceniona za unikatowy smak, poza Johnnym Walkerem w swoich blendach whisky Linkwood wykorzystują m.in.: White Horse, Bell czy Haig.