Lozovača

bardzo popularna w Serbii, Czarnogórze, Bośni, ale też w Chorwacji i Macedonii rakija z różnych odmian winogron. Ostra w smaku, najczęściej przezroczysta, jednokrotnie destylowana z dodatkiem drożdży, rzadko przechowywana w dębowych beczkach, zwykle krótko leżakująca w szklanych butlach lub w metalowych cysternach. Moc – na ogół 40-45%. Najczęściej sprzedawana w formie samogonu, w krajach byłej Jugosławii niemal każda restauracja serwuje własne rakije, można je kupić przy drodze, na bazarach itd. jako najtańszy na Bałkanach alkohol. Są też butelkowane przez wielkich producentów jak: serbskie Simex, Prokupac lub Rubin, czarnogórski Prvijenac czy chorwacki Badel. Te też są ostre, cierpkie w smaku, ale mają przyjemny zapach winogron. Wyśmienita, złotego koloru, jest lozova rakija produkowana przez macedońską firmę Tikves – ta jednak przechowywana jest w dębinie. Przyznam, że to moja ulubiona loza. Wysokiej klasy jest też czarnogórska Loza Prvijenac 13 Juli, świetna jest chorwacka Rossi z winogron muskatowych. Lozova rakija doskonale nadaje się do dalszej produkcji nalewek miodowych (medovača) lub ziołowych (travarica).

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.