Rocznik poświęcony single maltom ukazuje się od 2006 roku. Są tu omówione destylarnie, nie tylko Szkockie, ale też najważniejsze na świecie, zebrane dane liczbowe (wartość sprzedaży, eksportu, wiodące marki, roczna produkcja destylarni etc.), a także omówione – w formie osobnych artykułów – najważniejsze trendy. W edycji 2014 omówiono ponad 300 destylarni. Gwoli ścisłości, przedstawiono też najważniejsze szkockie whisky blendowane, nie ma natomiast bourbonów czy blendów kanadyjskich. Z zamieszczonych tekstów przebija optymizm, branża whisky jest w najlepszej sytuacji w swojej historii, pomimo kryzysu na rynkach europejskich i w USA sprzedaż do Azji rośnie w takim tempie, że uzupełnia straty na rynkach tradycyjnych. Wśród krajów Unii Europejskiej Polska jest na piątym miejscu pod względem wartości sprzedaży szkockiej whisky, po: Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii i Niemczech. Z ciekawych artykułów warto wymienić tekst Iana Buxtona, który omawia najważniejsze zmiany własnościowe na rynku whisky w 2013 roku (np. przejęcie destylarni Bunnahabhain przez Distel Group z Indii czy Bruichladdich przez Remy Cointreau), tekst Jonny’ego McCormicka o historii finiszowania whisky w beczkach po winach czy przegląd nowych destylarni na świecie zrobiony przez Dominica Roskrowa. Opisy samych destylarni wzbogacone są o noty degustacyjne wybranych whisky, część informacyjna jest wyczerpująca, osobno,. w formie kalendarium, zebrano najważniejsze fakty z historii każdej szkockiej gorzelni whisky.