Manacas

rum hiszpański, zestawiany z destylatów z Panamy, Wenezueli i Dominikany. Starzony w solerze w beczkach z amerykańskiego dębu, w których wcześniej leżakował także rum, ale kubański. Solerę po raz pierwszy napełnił w 1948 roku don Juan Jiménez Villalba, który prowadził na Kubie biuro sprzedaży hiszpańskiej sherry. Butelkowany dla Sanchez Romate Hermanos, które jest właścicielem marki i solery. Pełna nazwa tego rumu – Ingenio Manacas – jest hołdem dla kubańskiego plantatora trzciny cukrowej, trunek nosi jego nazwisko. Jest to rum dłużej leżakujący, klasy extra añejo, o mocy 38%. Aromat bardzo słodki, waniliowy, do tego trochę włoskich orzechów. W ustach ta słodycz (także mleczna czekolada) nieprzyjemnie gryzie się z gorzkimi taninami beczki, w finiszu nawet tytoń. Brakuje konsekwencji.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.