Alkohole dnia, Spirits
marc

Marc d’Alsace

Marc d’Alsace

Udostępnij:

trunek robiony wyłącznie z wytłoków rosnących w Alzacji winogron odmiany gewürztraminer, zgodnie z wymaganiami apelacji o mocy 45%.  Regulacje prawne dotyczące Marc d’Alsace wprowadzono w 1966 roku, jednak jest on szanowanym regionalnym trunkiem co najmniej od XVII wieku. Pod koniec XIX wieku w regionie działało aż 62 producentów trunku z winogron gewürztraminer. Winogrona zwykle są zbierane ręcznie i trafiają pod prasę zaraz po zbiorze, wymogi prawa przewidują, że na hektolitr wina zużywanych jest 40 kg owoców. Przed fermentacją wytłoki pozbawia się łodyg, nie stosuje się żadnych dodatkowych enzymów czy obcych szczepów drożdży. Przepisy mówią też, że ze 100 kg owoców można uzyskać od 4,5 do 7,5 l spirytusu. Destylacja może odbyć się najwcześniej w dwa miesiące zakończeniu zbirów winogron, nie później jednak niż 30 kwietnia następnego roku, do destylacji trzeba używać miedzianych aparatów odpędowych. Uzyskana eau-de-vie nie może mieć więcej niż 68,5% i musi dojrzewać przed zabutelkowaniem przez co najmniej trzy miesiące. Do trunku, przed zabutelkowaniem, wolno dodać do 10 g/l cukru. Dopiero po spełnieniu tych warunków można umieścić na etykiecie napis: Marc d’Alsace gewürztraminer Appellation d’Origine Contrôlée. Najbardziej znani producenci to: Bertrand, Gisselbrecht, Lehmann, G.E. Massenez i Nussbaumer.

Powiązane artykuły

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.