produkt regionalny, z regionu górskiego Savoie we Francji. Wspaniały, aromatyczny, ciemnej barwy Marc, zdecydowanie słodki w smaku. Ma własną apelację od 1967 roku, ale ceniony był jako regionalny alkohol już od początku XIX wieku, wydano nawet specjalny przywilej zwalniający z podatku rolników, którzy wytwarzali rocznie do 1000 l tego trunku z własnych upraw winogron. Apelacja dotyczy trzech departamentów: Savoie, Haute-Savoie i Isère, a do produkcji mogą być wykorzystywane następujące szczepy winogron, ciemne: Gamay, Mondeuse i Pinot lub jasne: Roussanne, Chasselas i Jacquère. Destylowany w tradycyjnych alembikach, poddawany zwykle krótkiemu starzeniu w dębowych beczkach i butelkowany z mocą zwykle 45%. Poza słodkością, są w nim nuty kwiatowe, leśne (igliwie), a także przyjemna cierpkość. Niezwykle oryginalny.

 

Komentarze

Autor: Disorder

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail