Bogedas Martín Códax, z apelacji D.O. Rías Baixas, powstała w 1986 roku. Należą do nich winnice ulokowane na małych parcelach, gdzie nasadzane są głównie białe winogrona szczepu albariño. Do starzenia win i destylatów używają francuskich beczek z dębu allier. Firma jest otwarta dla zwiedzających, organizuje zróżnicowane oprowadzania – po winnicach, winiarni i destylarni. Produkują likier ziołowy, kawowy,  a także orujo – destylat z wytłoczyn winogron albariño. Ich Martín Códax Augardente de Galicia (42%) ma aromat pleśniowego sera w ziołach. Smak lekko dymny, przypalony. Starzony w beczkach Martín Códax Augardente de Galicia Envellecida (40%) ma aromat słodki – toffi, rodzynki, kwiaty, sucha trawa. W ustach delikatnie, orzechy włoskie i rodzynki, daktyle.

SONY DSC SONY DSC

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail