Marv Cunningham z Bahamów został tegorocznym zwycięzcą międzynarodowego konkursu Angostura Global Cocktail Challenge. Dostał czek na 10 tys. dolarów i dwuletni kontrakt jako brand ambasadora Angostury. Na codzień pracuje w nocnym klubie Aura na Bahamach. – Pracuję po dziesięć godzin dziennie, więc do konkursu mogłem przygotowywać się tylko w wolne od pracy dni. I właściwie od stycznia poświęcałem ćwiczeniom każdą wolną chwilę – powiedział Marv Cunningham. – Rywalizacja była bardzo wyrównana, na wysokim poziomie i każdy mógł zostać zwycięzcą.
Koktajl Marva Cunninghama powstał na bazie m.in. siedmioletniego rumu Angotura, z dodatkiem bittersów Angostura Aromatic i Angostura Orange, ze świeżym sokiem z limonki, w stylu old fashioned, ale z dodatkiem ekstrawaganckiego puree z kalafiora!
Marv Cunningham pracuje jako barman od ponad 20 lat, dwukrotnie był wybierany najlepszym barmanem Karaibów, obecnie sam jest sędzię w konkursach barmańskich. Finał konkursu Angostura Global Cocktail Challenge 2020 odbył się w stolicy Trynidadu I Tobago, Port of Spain, w sali balowej hotelu Hyatt Regency. Rywalizowało dziewięciu barmanów, poza zwycięzcą byli to: Shana Rajahram z Trynidadu, Chad Lawrence z Kanady, Gustavo Costa z Brazylii, Mike Jordhoy z Francji, Simon Dacey z Londynu, Rohan Massie z Australii, Vasile Dorofeev z Dubaju i Agung Satria z Wietnamu. Finał poprzedziły eliminacje, w których uczestniczyli barmani z 55 krajów. Imprezie w Hyatt Regency towarzyszyły m.in. występy tancerek, koncert wirtuoza gry na instrumencie zwanym steel pan, a także polski akcent – pokazy flair w wykonaniu Tomasza Małka i Marka Posłusznego.