Mirto

niezwykły likier robiony z mirtu, znany na Sardynii i Korsyce. Jest Mirto Bianco – z samych liści i białych kwiatów mirtu oraz Mirto Rosso z dodatkiem owoców mirtu, czyli odmiany jagód. Mirt macerowany jest w typowej brandy lub grappie. Zawartość alkoholu to 30-32%, producenci, którzy butelkują wprowadzają Mirto do włoskich sklepów to przede wszystkim Zedda Piras (osobne hasło w leksykonie) i Bresca Dorada. Mirto Bianco występuje znacznie rzadziej, jest niemal pozbawione słodyczy. Mirto Rosso jest bardzo cierpkie, przypomina w smaku nalewki aroniowe, a jednocześnie słodkie dzięki dodatkowi miodu. Bardzo nie lubię aronii, ale to jest pyszne, a nawet doskonałe.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.