22 czerwca w Bar & Books odbyła się prezentacja Młodego Ziemniaka oraz nowej serii sześciu alkoholi jednokrotnej destylacji, w tym po raz pierwszy pokazana została kukurydziana Single Corn. Spotkanie poprowadził Wojciech Dorda. Najpierw obejrzeliśmy film z gorzelni w Krzesku i prezentację rodziny wódek Chopin. Ziemniak przed zrobieniem wywaru nie jest obierany, fermentuje do 8% razem ze skórką, potem jest destylowany w miedzianej kolumnie, z której schodzi z mocą 96%. Młody ziemniak jest niskoskrobiowy, nie opłacany w gorzelnictwie, ale daje ciekawe efekty aromatyczne. Leżakuje 8-10 miesięcy, po sześciu miesiącach dodawana jest woda. Początkowo wykorzystywano tylko ziemniaki odmiany Denar, a 2013 roku zaczęto wprowadzać różne odmiany ziemniaka (Vineta, Tajfun, Ariele). Teraz rodzina Młodego Ziemniaka powiększy się o dostępne w stałej ofercie rocznikowe wódki jednorodne – jedno zboże, jedna destylacja i jedna filtracja. Wszystkie o mocy 40%.
Oto wrażenia z degustacji:
Młody Ziemniak Vineta 2014 – limitowana wersja, oleista, aromat ma lekko kwiatowy, ziołowy, przypieczony. W ustach więcej ziół, mniszek lekarski, nuty kremowe, mleczne.
Młody Ziemniak 2015 – również bardzo oleisty, w nosie więcej słodyczy i więcej przypieczenia, pieczony w ognisku ziemniak, czekolada, toffi. W ustach ziarna kawy, kakao, prażone ziarno, w finiszu gorzka czekolada.
Single Potato 2015 – wyraźny aromat ziemniaków, wykopek, ziemi, obierek, dużo skrobi. W ustach nuty pieczone, i lekko pieprzne. Finisz ziołowo-ziemisty, a też kalarepka, liść chrzanu, kapusta kiszona, bardzo ciekawy. Jeszcze i nuta mleczna.
Single Oat 2015 – aromat bardzo delikatny, a w ustach zaskakujący smak – mięsny: wędzona szynka, boczek, a też rucola, ser biały. Absolutnie niezwykły trunek.
Single Rye 2015 – aromat chlebowy, pieczona skórka, a w ustach słodko, dużo ziarna, ale też grzanka. Zaskakująco delikatna.
Single Wheat 2015 – aromat kwiatowy, w ustach zielone aromatyczne winogrona (Muskat), ale i delikatna nutka mleczna.
Single Corn 2015 – bardzo mało kukurydziany aromat i mało słodki, raczej nieco cierpki, czuć fermentację, w ciemno można by pomyśleć, że to destylat winogronowy. W ustach też czuć winogrona. Na koniec delikatnie mleczna czekolada, wanilia, toffi.
Single Barley 2015 – aromat delikatny, kwiatowy, ale też ziarnisty. W smaku – słodko, ale też przypieczenie – grzanka, prażone ziarno. Słodycz jest cukrowa.
Wódki degustowaliśmy w pokojowej temperaturze, w kieliszkach do wina, dając im wcześniej nieco czasu by się napowietrzyły. W głosowaniu za najlepszą uznano Single Potato 2015, na drugim miejscu był Młody Ziemniak 2015, ale każda znalazła swojego amatora.