Historia, Spirits
gorzelnie rolnicze, historia, muzeum

Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie

Muzeum Przemysłu i Rolnictwa w Warszawie

Udostępnij:

W swoich zbiorach starych dokumentów dotyczących gorzelnictwa, mam zestaw materiałów dydaktycznych wypuszczonych w latach 30. przez działające w Warszawie i prowadzące ożywioną działalność oświatową, Muzeum Przemysłu i Rolnictwa. Założone w 1875 roku przez Jana Tadeusza Lubomirskiego, J. Zamoyskiego, J. Natansona i K. Dittricha. Nazwa może być myląca, bo utworzona instytucja nie tylko pełniła rolę muzeum, a nawet można powiedzieć, że była to jej uboczna działalność, gdyż przede wszystkim była ważnym miejscem skupiającym naukowców, gdzie młodzież mogła przychodzić na wykłady, prowadzone w języku polskim, a w późniejszym okresie miejscem spełniającym funkcję dydaktyczną.

Od 1906 roku prowadzono tu „Praktyczne Kursy Gorzelnictwa”. Kurs był dwuetapowy, po części teoretycznej uczestnicy mogli swoje umiejętności wypróbować w praktyce, zajęcia w pracowni Instytutu Fermentacyjnego i Bakteriologii Rolnej Muzeum, SGGW jak i również w gorzelniach. Od 1907 roku poszerzono ofertę o kursy: stolarskie, elektromonterskie, mleczarskie, monterów-elektryków itp. Powstała szkoła cukiernictwa. Po odzyskaniu niepodległości w 1918 roku, muzeum kontynuowało działalność wystawienniczą, jak również prowadziło: kursy, konferencje, odczyty, praktyki rolnicze, ale dodatkowo wydawało miesięcznik „Organizacja Przysposobienia Rolniczego” i dwutygodnik „Przysposobienie Rolnicze”.
Na stronie Centralnej Biblioteki Rolniczej, która mieści się w odbudowanym budynku (w 1955 roku) przy Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie, a pod którym to adresem od 1886 roku do 1939 roku miało swoją siedzibę Muzeum Przemysłu i Rolnictwa, można przeczytać: „Szkoła odegrała duże znaczenie dla polskiego szkolnictwa rzemieślniczego i była wzorem dla innych tego rodzaju placówek. Otoczona troskliwą opieką społeczeństwa, kształciła na bardzo wysokim poziomie i pełniła nie tylko funkcję dydaktyczną, ale również krzewiła ducha narodowego w czasach niewoli. Przez 15 lat działalności pełny 3-letni kurs ukończyło 464 uczniów.”
Więcej na – link.

 

Powiązane artykuły

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.