Dobiegają końca drugie, polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego konkursu miksologicznego na świecie – World Class Competition 2016. Ostatnie zmagania 12 najlepszych barmanów, reprezentujących: Gdańsk, Kraków, Łódź, Poznań, Warszawę i Wrocław, odbędą się 19 czerwca, w stolicy. Finaliści zmierzą się w dwóch rozstrzygających konkurencjach, z których jedna będzie otwarta dla widzów. Zwycięzca wyjedzie do Miami, gdzie i zmierzy się z 60 najlepszymi barmanami na świecie.
Cuisine Meats Cocktails – to pierwsza z finałowych konkurencji World Class Poland 2016. Jej inspiracją jest – zapewne zaskakujący dla wielu osób w kontekście koktajlowym – smak umami. To jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, wyodrębniony w 2000 roku i opisywany jako „rosołowy” lub „mięsny”. Barmani zdobywali szlify do tej konkurencji podczas warsztatów w Szkockim Ranczo k. Naruszewa. Uzyskali wiedzę o smakach i technikach przygotowywania koktajli na bazie esencji z mięsa.
19 czerwca wystartuje również otwarty Piknik Koktajlowy World Class Poland – z drugą, finałową konkurencją barmańską. Będzie to Retro, Disco, Future, inspirowana zmaganiami najlepszych bar-manów na świecie podczas ubiegłorocznej edycji World Class Competition w Kapsztadzie. Oprócz wiedzy w dziedzinie miksologii, tj. sztuki przygotowywania koktajli, kreatywności oraz tzw. hospitality, wyzwaniem będzie wykazanie się znajomością historii alkoholi oraz wyczuciem w dopasowywaniu koktajli do różnych okazji i epok.
Konkurencję Retro, Disco, Future fani koktajli i sztuki barmańskiej oraz kibice mogą zobaczyć na żywo w niedzielę, 19 czerwca w godzinach 13-17.00 w Villa Foksal w Warszawie. Szczegóły tej imprezy poznamy wkrótce.
Kto w Top 12 World Class Poland 2016?
• GDAŃSK: Krzysztof Rathnau – Flisak ’76
• KRAKÓW: Dominik Ubysz – Le Scandale, Tomasz Źródłowski – Mercy Brown, Jan Kachniarz – Enoteka Pergamin
• ŁÓDŹ: Bartłomiej Wójcik – Foto Cafe 102, Dominik Krzewiński i Mateusz Rosiński – Restauracja Bawełna
• POZNAŃ: Arkadiusz Prunesti – Hotel Blow Up Hall 5050
• WARSZAWA: Dominik Mazur i Paweł Rodaszyński – El Koktel
• WROCŁAW: Krzysztof Musielak – Szklana Ćma, Szymon Duszkiewicz – Cafe Bar Monopol
Zmagania finalistów World Class Poland 2016 oceniać będzie jury składające się ze światowych am-basadorów konkursu. Wśród nich: David Rios (Hiszpania) – zwycięzca World Class Competition 2013, Aristotelis Papadopoulos (Grecja) – triumfator globalnych zawodów z 2009 roku oraz Vitezslav Cirok (Czechy) – finalista World Class 2015.
W przygotowaniu do finałowych zmagań uczestników konkursu wspierał Mateusz Szuchnik – jeden z dwudziestu najlepszych barmanów globu i pierwszy, polski finalista zawodów World Class Competition w Kapsztadzie. Mateusz Szuchnik jest współtwórcą warszawskiego koktajlbaru El Koktel, który został ogłoszony „Najlepszym Barem Koktajlowym 2015” w plebiscycie Bar Roku. Sam Mateusz jest członkiem prestiżowej akademii The World’s 50 Best Bars, wykładowcą w Bar School. Od czasu udziału w finale World Class 2016 w RPA, został światowym ambasadorem konkursu i ekspertem, prowadzącym szkolenia w kraju i za granicą. Razem ze wspólnikiem, Pawłem Rodaszyńskim, zostali docenieni w zestawieniu 50 najbardziej kreatywnych w biznesie 2016 wg magazynu „Brief”.
Polscy barmani po raz drugi rywalizują w eliminacjach do światowego konkursu World Class Compe-tition. Kwalifikacje ruszyły w październiku 2015 roku. W styczniu 2016 wyłoniono Top 30 najlepszych barmanów, którzy wzięli udział w warsztatach z guru miksologii z całego świata. W kwietniu poznaliśmy nazwiska 12 finalistów.
Od 2009 roku program Diageo Reserve World Class rozwija najlepsze doświadczenia oraz kulturę spo-żywania koktajli na całym świecie. Do tej pory po globalne trofeum World Class Competition sięgnęli reprezentanci: Grecji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Australii, Japonii oraz Stanów Zjednoczonych. Tytuł Barmana Roku 2015 trafił w ręce Japończyka, Michito Kaneko.