W 2022 roku oceniliśmy 2419 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2022 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane giny. 14 najlepszych jakie próbowałem w 2022 roku spośród łącznej ich liczby 389 próbek. Kolejność alfabetyczna.
Amazzoni Rio Negro 52% (Brazylia)
Brazylijski gin z destylarni Rochinha, mają osobne dedykowane alembiki tylko do marki ginu Amazzoni. W zapachu dużo jałowca i różowego pieprzu. Smak pieprzny, ale też słodka nutka karotkowa, dzięgiel, dużo jałowca. Finisz też bardzo ostry, nieco korzenny, dużo różowego pieprzu. Wyrazisty. Brak polskiego importera.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Ashmont Premium Gin Poland 43% (Polska)
Producentem tego ginu jest Pravda. Bardzo przyjemny zapach pełen cytrusów, ziół, owoców, nutka malinowa. Dominują cytryna, kolendra, majeranek. Soczyste i rześkie. W ustach jest sporo słodkich jabłek, mineralność, zioła, jałowiec, do tego wypełniająca usta oleistość. W finiszu dochodzi kwaskowość – zielone jabłuszko, sporo tymianku, kolendra, delikatny różowy pieprz, lekki kardamon.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Bobby’s Schiedam Genever 38% (Holandia)
Zapach bardzo słodowy i cytrusowy zarazem, w tle kolendra, jałowca nie czuć w zapachu, ale za to jest wyraźny w smaku. Pieprzny finisz – słód z pieprzem, kardamonem i sporo kolendry. W Polsce w ofercie Gin Dom.
28/25/25,5/7,5=86
Destyl Silesian Gin 40% (Polska)
Dość niezwykły gin, bo bazowy destylat jest z wytłoczyn gron roter riesling z Winnicy Silesian, do tego lawenda też z tej samej okolicy, co winnica. Robiony na rotawyparce z Jonston Distillery. W aromacie czuć też dużo owoców cytrusowych – limonki, cytryny, mandarynki, może trawa cytrynowa. Wyczuwalny też dzięgiel i, chyba, korzeń irysa. Jałowca niewiele i to główne zastrzeżenie do przyjemnego aromatu. Jałowiec jest już wyraźnie w smaku, tu też jest dużo lawendy znanej już z aromatu, jest mineralność, jest dzięglowa korzenność, jest coś pikantnego jak cięty świeży imbir. W finiszu głównie: dzięgiel, imbir i jałowiec – w takiej kolejności, jeszcze kolendra, lawenda niemal znika.
26,5/26,5/25,5/7,5=86
Drouin Le Gin Calvados Cask Finish Small Batch 2020-B 42% (Francja)
Kolejny batch ginu leżakowanego w beczkach po kalwadosie Christiana Drouin, tylko 2850 butelek. Intensywny zapach jałowca, lekko jabłka, cytrusy. W smaku jabłka, jałowiec, przyprawy korzenne, gałka muszkatołowa. Jabłkowo-jałowcowo-korzenny-finisz. W Polsce w ofercie M&P.
28,5/28,5/29/9=95
Friends Touriga Nacional Edition 43% (Portugalia)
Gin zestawiony z 38 botaników, w tym grona touriga nacional. Zapach słodki, owocowy – limonki, cytryny, pomarańcze, mandarynki. W smaku – jeżyny, porzeczki, pieprz, dużo jałowca. Finisz oleisty, jabłka, jałowiec, sosna. Brak polskiego importera.
28,5/28,5/29/9=95
Herbarius Sherry Pedro Ximenez Barrel Aged Gin 45% (Polska)
Bardzo ciekawy zapach – lasu, żywicy, zielonych pędów sosny w syropie, do tego słodkie gruszki, morele, rodzynki, ale też kwaskowe jabłka, pomarańcze. I przyprawy korzenne, zwłaszcza imbir, aromatyczne pieprze, goździki. Pięknie to pachnie, bardzo harmonijnie. Smak cierpko-słodki, sporo jałowca i pieprzu, sporo likierowego wina, cynamon, goździki, rodzynki, suszone morele, pomarańcze, mandarynki. W finiszu jest pieprz, jest sok z wiśni, ale też melon, arbuz, dużo jałowca, tarty imbir i kandyzowany imbir, kwaskowość limonki, ostry jałowiec.
29,5/29/29/9,5=97
Herbarius Tequila Barrel Aged Gin 45% (Polska)
Zapach bardzo rześki, intensywnie jałowcowy, nuta słodka z agawy, ale też zaskakująca nuta zielonego ogórka, dużo ziół – zwłaszcza majeranek, ale też kmin i tymianek. Tak ziołowo, że niemal aptecznie, co pięknie koresponduje ze słodyczą agawy. Także w ustach ogromna rześkość – mięta i limonka, jałowiec, zioła, w tym gorzkie, jak werbena, nawet piołun, a i tatarak. W finiszu za to znajdziemy słodkie jabłka i słodkie muskatowe winogrona, apteczne nuty ziołowe, tymianek, agawy już nie ma w ogóle, ale jest to niebywale smaczny gin, zamiast słodyczy agawy pojawia się słodycz… bananowa.
29,5/29/29/9,5=97
Kanaracuni #1 44% (Szkocja)
Gin destylowany przez Lesley Gracie na dziesięciolitrowym alembiku w indiańskiej wiosce Kanaracuni w Wenezueli w 2013 roku, z dodatkiem rośliny z rodziny heliotropów, zwanej odwłokiem skorpiona. Zrobili ok. 100 butelek. Zapach kwiatów, róż, sandałowca, tropikalnych owoców, cytrusów, zielonych jabłek, herbaty lipton. Smak cierpki, kwaskowy – grejpfrut, cytryna, albedo. Jest trochę soli, jest ogórek i róże, dużo jałowca. Finisz ostrzejszy – jałowiec, pieprz cubeba, liście, kora, pomarańcze, mandarynki, klementynki, yuzu. Brak polskiego importera.
28,5/29/29/9=95,5
Muma 01 41,8% (Włochy)
Gin z Apulii, z wodą morską, rumiankiem, cynamonem, irysem, cytrusy. Zapach pełen pomarańczy, mandarynek, cynamonu i rześkiego jałowca o nutach igliwia, rumianek. W ustach rozgrzewa cynamon i jałowiec, czuć dużo cytrusów, zwłaszcza limonki, kwaśne cytryny. W finiszu grzeje pieprz, jałowiec, cynamon, goździki. Bardzo rześki, a jednocześnie korzenny. W Polsce w ofercie Gin Dom.
28,5/29/29/9=95,5
Purity Gin 34 Dry Gin 57,1% (Szwecja)
W zapachu: słodki jałowiec, dzięgiel, zioła. W smaku dużo jałowca, słodkie jagody, cierpkość, zioła, słodko-pikantny jałowiec, kardamon. Finisz rozgrzewający i cierpki, lekko gorzki, tłusty, bardzo długi, mocno jałowcowy, lekko sól, nuta warzywna, dzięglowa, także herbaciana. W Polsce w ofercie Pinot Wine & Spirits.
28/29/28,5/9=94,5
Rives Gin El Alambique 42% (Hiszpania)
Rives Distillery z Puerto de Santa Maria, specjalna edycja z okazji 140-lecia firmy, zwraca uwagę na alembiki, w których redestylowane są botaniki. Piękny zapach mandarynek, pomelo, w tle jałowiec. Smak pełen mandarynek i pomarańczy, delikatny jak likier. Gorzkie pomarańcze i mandarynki w finiszu. Brak polskiego importera.
28,5/29/28,5/9=95
Rivo Foraged Gin 43% (Włochy)
Gin z Lombardii, mieszanka 12 botaników: jałowiec, kolendra, kardamon, dzięgiel oraz tymianek, macierzanka, melisa, cząber i biedrzeniec. Destylacja w miedzianym alembiku, a wcześniej perkolacja w temperaturze 50° przez 48 godzin. Zapach bardzo intensywny, ziołowy, masa melisy, tymianku, jałowca, do tego karotkowe aromaty z dzięgla. W smaku jest korzenność, ziołowość, pikantność, rześkość, dużo trawiastości, ostrzejsze nuty – kardamon, pieprz i jałowiec. I olejki cytrusowe. Rozgrzewający finisz – pokrzywy, tymianek i melisa, jałowiec i igliwie, żywica. W Polsce w ofercie Spirit Depot.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Ukiyo Yuzu 40% (Japonia)
Cudowny zapach mandarynek i limonek, soda (jak musowanie w nosie), trochę za mało jałowca. Smak macerowanych skórek mandarynek – pomarańczowo-gorzkawy. Finisz gorzki, dużo skórek mandarynki, olejków mandarynkowych. W Polsce w ofercie Tudor House.
28/26/25/7,5=86,5