Nominowane kalwadosy 2023

W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane kalwadosy, jest ich tylko cztery.

Christian Drouin Pays d’Auge 17YO Caroni Angels 48,8% (Francja)

Edycja liczy 1506 butelek. Beczka po rumie Caroni miała ponad 30 lat. Zapach dość ostry, zaskakujący – chrzan, kalarepa, nuty octanowe – gruszowe vinegar, pieczone jabłka, cynamon. Smak cierpko-gorzki, dużo jabłek, tytoń, śliwki, gruszki, cynamon, migdały. W finiszu cierpko, gorzko, zioła, głóg, tarnina, bardzo kwaśne jabłka, tytoń, skóra.

27,5/28/28/9=92,5

Christian Drouin Pays d’Auge 14YO Hampden Angels 44% (Francja)

Destylowany w alembiku. Czternaście lat leżakował we francuskim dębie, a następnie na osiem miesięcy trafił do czterech beczek z amerykańskiego dębu, w których wcześniej znajdował się mocno estrowy jamajski rum Hampden. Wyprodukowano tylko 1296 butelek. Zapach bardzo rześki, dużo kwaskowych jabłek, vinegar jabłkowe, śliwowe, słodkie śliwki, cynamon, tytoń. W smaku jest cierpkość – tytoń, jest też słoność, do tego gruszki i jabłka w occie, pektyny. W finiszu cynamon, gorzkie jabłka w popiele, delikatna wanilia, czekolada, brzoskwinie, gorzkie pomarańcze, szarlotka.

28/27/28,5/8,5=92

Christian Drouin Pays d’Auge 10YO Rhum JM Angels 46,5% (Francja)

1536 butelek, 8,5 miesiąca finiszowania w beczkach po rhum agricole JM. Zapach cierpkich jabłek, gorzkawych jabłek, cynamonu, goździków, śliwek, miodu, propolisu, vinegar jabłkowe, lukier, delikatna ziołowość, lekki tytoń. W smaku cierpkie jabłka, kwaśne śliwki, morele, cynamon, imbir. W finiszu jabłka kwaśne, słodkie, gorzkie, gruszki, mineralność, jarzębina, kalina, głóg, lukier, cynamon.

29,5/29,5/29/9=95

Coquerel XO 40% (Francja)

6-10 lat, 40 odmian jabłek, 6 lat w beczkach po pommeau. 30 dni fermentacji. Zapach gorzki i kwaskowych jabłek, gruszek, ale też lukru. W smaku gorzkie jabłka, kwaśne, słodkie, piołun, jarzębina. Rześki, bardzo kwaskowy finisz, zielone jabłuszka, zielone gruszki, rajskie jabłka, lekka nuta wanilii.

27/27/27/8=89

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.