W 2024 roku oceniliśmy 2290 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2024 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane alkohole w kategorii kalwados. Spośród łącznej liczby próbowanych 24 kalwadosów w 2024 roku wyróżniliśmy 8. Kolejność losowa.
Château du Breuil Calvados Pays d’Auge Millésime 2002 (43%)
Butelkowanie w 2019 roku, jabłka zbierane były w 2001 roku, destylacja w 2002. Zapach lekki, jabłkowy, przyjemnie kwaskowy, rześki jak cydr, są też nuty kwiatowe. W ustach cierpki, oleisty, dużo goździków, gałka muszkatołowa, imbir, kwaśne i gorzkie jabłka. Finisz dość długi, wytrawny i taniczny – dużo kwaśnych jabłek, wino jabłkowe, tytoń, gorzka herbata, pieprz, goździki.
W ofercie: Dom Whisky
28/28/28/8=92
Christian Drouin Calvados ACC 1962 (42%)
Destylacja w przewoźnym alembiku. W zapachu pieczarki, śliwki, gruszki, jabłka, stara fajka, lukrecja, rozmaryn, tymianek. W smaku zioła, kwaśne i gorzkie jabłka, skóra, taniny, mocna zielona herbata. W finiszu hibiskus, herbata hibiskusowa, taniczne jabłka.
W ofercie: M&P
28,5/29/29,5/9,5=96,5
Lecompte Révélation Pays d’Auge Calvados (40%)
Blend wypuszczony z okazji stulecia marki, zestawiony przez Sylviana Pluchard. Zapach najpierw słodkich jabłek, jabłek z wanilią, ale po chwili pojawiają się w nosie też jabłka bardziej kwaskowe, taniczne. Aromat jest bardzo czysty, jabłkowy. W smaku jabłka kwaśne i gorzkie, kwaskowe gruszki, zielony orzech włoski. Finisz bardzo taniczny – tytoń, kwaśne i gorzkie jabłka, beczka, nutka pieprzu, orzechów makadamia.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Christian Drouin Pays d’Auge 19YO Foursquare Angel’s #8 (46,8%)
Ósma ekspresja w eksperymentalnej serii Guillaume Douin, wypuszczono 2396 butelek. Kalwados najpierw spędził 17 lat w beczkach z francuskiego dębu, a potem został przelany na 17 miesięcy do ośmiu beczek z francuskiego dębu, w których wcześniej leżakował rum Foursquare z Barbadosu. Na koniec trafił jeszcze na trzy miesiące do świeżych beczek. W zapachu nuty piernikowe, jabłka w cynamonie, ocet jabłkowy. W smaku jabłka w cynamonie i lukrze. W finiszu feeria jabłek – kwaśne, słodkie, gorzkie, jabłka w cynamonie, jabłecznik, jabłka z głogiem.
W ofercie: M&P
29/27,5/28,5/9=94
M. Lefranc Calvados ACC Age Inconnu (42%)
Kalwados od niewielkiego producenta z Saint-Michel, właścicielem jest Michel Lefranc. Został zabutelkowany z informacją „wiek nieznany”, na pewno jednak ponad 30 lat spędził w dębowych beczkach. Zapach starego sadu, starej beczki, starej piwnicy, sherry. Smak zleżały, grzyby, pieczarki, ale też anyż i stara beczka. W finiszu kwaśne i gorzkie jabłka, nuta tytoniu, lekko śliwka, anyż.
Brak w Polsce
29/27,5/27,5/8=92
Christan Drouin Pays d’Auge Experimental 19YO Springbank Angels #10 (50,4%)
Kalwados był leżakowany przez 19 lat, finiszowanie trwało 5 miesięcy, wykorzystano 8 beczek po Springbank. Limitowana edycja, 2130 butelek. W zapachu masa jabłek – pieczone, bardzo dojrzałe, raczej słodkie, jabłka odymione, w tle – gruszki, morele. W ustach cierpkość, dużo tytoniu, cierpkie jabłka, gorzkie jabłka, kwaskowe śliwki, kwasowe gruszki. Finisz bardzo długi, cierpko-gorzkawy, gorzkie migdały, gorzkie, dojrzałe jabłka.
W ofercie: M&P
29,5/28,5/28,5/9=95,5
Delaître Hors d’Age 10 Ans Calvados Pays d’Auge (40%)
Delaître to duża massmarketowa marka francuskich alkoholi, należąca do Stock Spirits. Nie wiadomo jaka destylarnia kalwadosu stoi za tą edycją. W aromacie dość ostry zapach jabłek i gruszek, cynamonu, kręcąca w nosie nuta pieprzu. W ustach jednak jest delikatny – cierpko-gorzkie jabłka, tytoń, nutka anyżu. W finiszu są kwaśne jabłka, gorzkie jabłka, słoność, skórzastość, imbir.
Brak w Polsce
25,5/26/27/7,5=86
Coquerel Calvados ACC Single Cask 1989 31YO (44,4%)
Kalwados leżakowany 31 lat w limuzynowym dębie, zabutelkowany w 2020 roku. Edycja liczy 198 butelek. Barwa mahoniowa. Zapach bardzo intensywny, dużo jabłek – słodkich, gorzkich, cierpkich, gotowanych, pieczonych, wędzonych. Do tego nuty: tytoniu, lukrecji i anyżu, nieco mięty. W ustach oleisty, gorzkawy, ale jest też słoność i pieprzność, ale też trochę nut mdłych, umami, grzybowych, zestarzałych. Finisz jest jednak znakomity, wybitny, niezwykle długi, gęsty, smakowity – bardzo dojrzałe jabłka, ale też gorzkie jabłka, lekko pieprz, lekko cynamon, tytoń, vinegar jabłkowe, słoność, oleistość, tytoń, lekko nuta kawy, delikatne stare balsamico jabłkowe.
W ofercie: Festus
28/28/29,5/9=94,5