W 2024 roku oceniliśmy 2290 alkoholi. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2024 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane alkohole w kategorii likierów. Spośród łącznej liczby próbowanych 371 pozycji w tej kategorii w 2024 roku wyróżniliśmy 13 butelek. Kolejność losowa.

Jakob Haberfeld Basztówka (35%)
Likier na bazie torfowego stouta, leżakowany w beczce po szkockiej torfowej whisky, z dodatkiem ziół i korzeni. Zapach pierników – gałka muszkatołowa, ziele angielskie, goździki, koper, także dużo słodkiego, przyjemnego słodu, który harmonijnie łagodzi ostrość przypraw korzennych. W smaku czuć wędzony słód, wędzone śliwki, jest też lekka kwaskowość, jak z soku z wiśni i świetne dopełnienie przyprawami korzennymi, a także jakimś gorzkim ziołem. Finisz długi, dużo wędzenia, ale też rześki nuty eukaliptusowe, mięta, pokrzywa, lukrecja, anyż. Harmonijne, świetnie ułożone, wszystko tu do sienie pasuje i jest… zwyczajnie bardzo smaczne. Świetny likier na chłodne wieczory.
W ofercie: Jakob Haberfeld
27,5/28,5/29/8,5=93,5

Jakob Haberfeld Kasztelan XII/2023 (35%)
W zapachu dużo zielonego, świeżo tłuczonego kardamonu, rześkość ciętego korzenia imbiru, kurkuma, różowy pieprz, ziele angielskie, nutka trawy cytrynowej. Głębokie, nieco egzotyczne, przyjemne, intensywne. Miód w zapachu jest tylko dopełnieniem dla przypraw korzennych. W smaku wielkie zaskoczenie – likier nie jest intensywny, jest harmonijny, elegancki i… zwyczajnie smaczny. Czuć imbir, lekkie ukłucie kardamonu, równoważone delikatnie miodem, ale też soczystością jakby cytrusa i kwaskową tanicznością jak herbatki hibiskusowej. W posmaku rozgrzewające, pieprzne, piernikowe, nuty skórek cytrusów, zwłaszcza grejpfruta, gorzkawy propolis.
W ofercie: Jakob Haberfeld
27,5/27,5/27,5/8,5=91

Rose Rabbit Orange (44,2%)
Likier z nowozelandzkiej destylarni whisky Cardona. To skórki lokalnych pomarańczy macerowane w słodowym destylacie. W zapachu skórki pomarańczy, keks pomarańczowy, delicje pomarańczowe z whisky, słód. W smaku przyjemna rześkość pomarańczy, cierpkość, goryczka, delikatna słodycz. To nie jest słodki likier, jest harmonijny, zrównoważony, bardzo pomarańczowy, przyjemnie kwaskowy. W finiszu kwaskowość, goryczka, delikatnie „musowanie”, lekki cukier puder, wyższa moc alkoholu pozwala dłużej delektować się pomarańczowym posmakiem.
Brak w Polsce
26,5/28,5/27,5/7,5=90

Miodula Sweet Lemon (28%)
Likier przygotowany ze skórek cytryn macerowanych w alkoholu zbożowym. Minimum 1,5 kg całych cytryn użyto do produkcji 1 l likieru. Dojrzewał w dębowych beczkach po Mioduli Prezydenckiej. Intensywny, czysty zapach owoców i skórek cytryny. W smaku gorzkie i kwaskowe cytryny, tarta cytrynowa, lekka nutka orzechów włoskich pewnie z beczki, wszystko to smaczne i ładnie ułożone. W finiszu skórki cytrynowe, lekka goryczka albedo i syrop cytrynowy. Świetna alternatywa dla limoncello.
W ofercie: Mundivie
28/28/28/8=92

Suturday Limoncello (30%)
Cytrusy i jałowiec oraz kardamon. Wspaniały, intensywny, bardzo naturalny zapach całych cytryn – skórki, soku, albedo. W ustach bardzo kwaśne, masa cytryny, ale pięknie dopełnionej jałowcem i kardamonem. Pierwsza klasa. Długi, kwaskowy, orzeźwiający finisz, a jałowiec jeszcze rześkość podbija.
W ofercie: Saturday Makers
29/29/29/9=96

Jambu Electric Daisy UBD (40%)
Suszone żółte kwiaty jambu były 15 dni macerowane w cachaça i potem 1,5 roku leżakowania w stalowych tankach. Alkohol został ściągnięty znad pyłków kwiatowych, które osiadły na dnie. Zapach owocowy, rześki, kwaskowy, cytrusowy, nuta kiszonkowa, lekko cynamon, bardzo słodkie jabłka. W smaku słoność i elektryczność, mrówki biegające po języku, uczucie jakby język krwawił, tak potężne jest działanie tego owocu. Finisz długi, mrowiący język – elektryczność i słoność. Niebywale intensywne jambu.
Brak w Polsce
27/30/30/9,5=96,5

Stary Lwów Likier Czekoladowy (27%)
Intensywny, pyszny zapach dobrej czekolady, wytrawnego kakao. W smaku gorzka, bardzo dobra czekolada, świetnie połączona z alkoholem, o doskonałej mocy. Wszystko tu gra, finisz to jak czekoladka z alkoholem, „baryłeczka”.
W ofercie: Alkoswiat
29/29/28/9=95

Wolf & Oak Eliksir Leżakowany 22 Miesiące (45,3%)
Wspaniały zapach ziół i pomarańczy, goryczka chmielowa, wędzone śliwki. W ustach dużo nut gorzkich – bardzo gorzkie pomarańcze, gorzka mięta, goździki. W finiszu dużo goryczki, goździków, chmielu i pomarańczy. Rozgrzewa.
W ofercie: Wolf & Oak
29,5/28,5/28,5/9=95,5

Nalewki ze Lwowa Zahar (38%)
Złożony gorzki ziołowy likier produkowany we Lwowie. Zapach piołunu, tymianku, rumianku, jabłek, pomarańczy. Smak głęboki, dużo piołunu, nuta herbaciana, śliwka, wiśnia, cytrusy. W finiszu piołun, chinina, szałwia, werbena.
W ofercie: AlkoŚwiat
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Baltic Bros Borsch Bomba (30%)
Alkohol a smaku kiszonego barszczu – niezwykła innowacja z Kanady. Zaskakujący zapach – bardzo intensywny, kwaskowy, lekko octowy, jak domowy barszcz – jest nuta pieprzu, soli, przypraw korzennych, kiszony burak. Smak bardzo pikantny – barszcz z tabasco, do tego cytrusowość, dużo pieprzu, ostra papryka. Finisz bardzo długi, bardzo pikantny, dużo pieprzu, nuty kiszonych buraków. Zaskakujący, bardzo innowacyjny produkt, genialny do Bloody Mary.
Brak w Polsce
29/29/29/9=96

Casa Mariol Vermouth Blanc (15%)
Kataloński wermut z wykorzystaniem lokalnych botaników. Bardzo przyjemny aromat ziół, tymianku, rozmarynu, piołunu, akacji, cytrusów, oliwek. Smak delikatny, lekko słodki, lekko kwaskowy, cytrusowy i sporo ziół. Finisz długi, rześki, gorzko-kwaskowy, dużo cytrusów.
Brak w Polsce
28/28/28,5/8,5=93

Sublimat Winny Mikołaja Kopernika (32%)
Mazurskie Miody i Bogdan Piasecki postanowili odtworzyć dawną recepturę „wina sublimowanego” Mikołaja Kopernika, który poza tym, że był astronomem, to był także lekarzem. W jego oryginalnej recepturze są: „dwie kwarty ususzonych jagód, figi 4 drachmy, cynamonu, goździków i szafranu po 5 drachm”. Szafran dał piękny bursztynowo-żółty kolor. Aromat jest złożony i bardzo elegancko poukładany, jest w nim miodowa słodycz, jest wyraźny, choć nie dominujący cynamon oraz goździki – nuty korzenne, piernikowe, jednak subtelne. Jest dużo nut winnych, kwaskowych i ziołowo-korzennych, wermutowych. Są też w aromacie wspomniane jagody. Smak na pozór lekki, ale intensywny – dużo piernika (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, pieprz), kwaskowość winogron, suszona śliwka, jabłka, susz wigilijny, figi, daktyle. Finisz długi, korzenny, sporo pieprzu i goździków, gałka muszkatołowa, ale też cierpko-słodki smak soku jabłkowego, a i wędzona śliwka. Znakomity likier, chyba Kopernik by pozazdrościł Bogdanowi Piaseckiemu tych ingrediencji.
W ofercie: Mazurskie Miody
28/28,5/28,5/9=94

Wiśnia Sandomierska 2024 (30%)
Macerowane w żytnim destylacie soczyste wiśnie z późnego zbioru z sadów z okolic Sandomierza. Słodki, czysty zapach soku z wiśni. Smak wiśni, czysty owocowy, soczysty. W finiszu soczysta wiśnia, czysty kwaśny owocowy smak.
W ofercie: On Spirit
28,5/29/29/9=95,5