W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane rye whisky – spośród 17 próbowanych w 2023 roku wybraliśmy 7. Kolejność przypadkowa.
Stauning Floor Malted Rye Whisky 48% (Dania)
Słodowane na klepisku żyto i jęczmień, podwójna destylacja w alembiku, leżakowane 3-4 lata w dziewiczym amerykańskim dębie. Zapach ogórka, melona, arbuza, fermentującego arbuza, granat. W ustach lekko octujący ogórek z soją, słodkie vinegar, liście pekińskiej kapusty, koper, sól. Finisz lekko słony, zielone ogórki, seler, pieprz.
28/28,5/28/8,5=93
Adams Southwold Rye Malt Whisky Matured In French Oak 47% (Anglia)
Brytyjska whisky, żyto z farmy przy destylarni, 75% żyta, nowe beczki z francuskiego dębu. Intensywny zapach – wanilia, słodkie ziarno, orzechy. Smak ostry – dużo anyżu, zioła, imbir, a w tle wanilia i brzoskwinie. W finiszu zioła, anyż, tytoń, śliwki i morele, kakao, mleczna czekolada.
25,5/25/24/7=81,5
Templeton Rye 10YO Single Barrel no 3574 52% (USA)
Zapach intensywny, przyjemny, rześki, owocowy. Dużo jabłek, gruszek, agrest, kwaskowe śliwki, do tego wanilia i zioła, a też nuta czekoladowa – ciemna czekolada z rodzynkami, kwiatowość. W smaku najpierw cierpko, niemal żywicznie, tytoń, skóra, siarka, sól, pieprz, kwaśne jabłka, kwaśno-gorzkie grejpfruty. A potem kokos i wanilia, nektarynki, mandarynki, soczyste pomarańcze. Finisz cierpki, taniczny, dużo tytoniu, słoność, skóra, herbata hibiskusowa, czarna czekolada z migdałami, limonki, oliwki nadziewane migdałem i papryczką, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, anyż, sól, pieprz, pieprz, pieprz…
27/28/29,5/9=93,5
Redwood Empire Emerald Giant Rye Whisky 45% (USA)
Nazwany na cześć najszybciej rosnącej sekwoi na świecie. Zacier to 95% i 5% słodu jęczmiennego przez okres 3-5 lat w nowych beczkach z opalanego dębu. Zapach to zioła, mięta pieprzowa, śliwki, czekolada z pieprzem. W smaku jest słodycz ziarna i lekka pikantność, dużo ziół, goryczka szałwii, mniszek lekarski, nasturcja. W finiszu nuty warzywne, dzięgiel, nasturcja, pietruszka, mięta pieprzowa, anyż, lukrecja, ziemistość, mineralność… orzeszki ziemne. Świetna, bardzo bogata rye.
26/27,5/28/8,5=90
Elijah Craig Straight Rye 47% (USA)
Zapach ziołowy, wermutowy – piołun, gorzkie pomarańcze, śliwki, śliwkowe vinegar, nuta medyczna. W ustach lekka, słodka, owocowa – porzeczki, agrest, jabłka, gruszki, mirabelki. W finiszu słodkie jabłka i gruszki, maliny i trochę nut ziołowych – pieprz, ziele angielskie, piołun.
28,5/29/29/9=95,5
Stauning El Clásico 45,7% (Dania)
Żytnia whisky finiszowana w beczkach po wermucie. Mocny zapach ziarna, śliwki, gruszki, zacier zbożowy, słód. Smak słodki, bardzo intrygujący, sporo nut ziołowych, ale też maślanych, masła orzechowego. W finiszu pojawia się piołun, jest słoność, są gruszki, jest nuta natki pietruszki.
26,5/27/27/7,5=88
Arbikie Highland Rye 1794 Batch 22 48% (Szkocja)
2490 butelek, 51% żyto, reszta słód jęczmienny, beczki po bourbonie. Zapach czarnego chleba ze śliwkami, z suszoną morelą, chleba sodowego, cynamonu, skórek słodkich jabłek w lukrze, ziół, zwłaszcza rozmarynu. Smak cierpki i bardzo owocowy – wiśnie, czereśnie, jabłka, śliwki, morele, ale też piernik z rodzynkami. W finiszu pigwa, bardzo dojrzałe jabłka, śliwki, nuty medyczne, kwas chlebowy.
25,5/26/27/7,5=86