W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak ogłosimy medalistów, poznajmy najlepszych w swoich kategoriach, czyli alkohole nominowane do medali, te które były Alkoholami Miesiąca w 2023 roku, albo otrzymały noty powyżej 95 punktów. Dzisiaj przedstawiamy nominowane wódki starzone. Jest 8 wyróżnionych w 2023 roku spośród łącznej liczby próbowanych 25 starzonych wódek. Kolejność losowa.
Wychowana w Luksusie Barrel Aged Rye Vodka 2YO 43,3% (Polska)
Druga edycja. Rektyfikat żytni starzony dwa lata, tylko 439 butelek z jednej beczki po winie zweigelt. Na każdej kontretykiecie jest hologram z poświadczeniem numeru butelki. Barwa miodowa, ciemniejsza niż pierwszej edycji. Zapach głęboki, przyjemny – wiśnie, śliwki, ale też intrygująca słodycz: kukurydza, zielony groszek – świeże z kolby i ze strąka. W smaku cierpki – dużo wiśni, kwaskowe śliwki, mirabelki, żurawiny, agrest, biała porzeczka. Finisz pasuje do smaku – suszone wiśnie, rodzynki, orzechy włoskie, żurawina.
28/27,5/27,5/8,5=91,5
Chopin Vintage 2016 45,3% (Polska)
Zapach kwaskowy – chrzan, kalarepa, nuty octowe, dym, pieczony w ognisku ziemniak z koprem. W smaku dużo kwasowości, nuty kiszonkowe – kiszone ogórki, kiszona kapusta, sól. Kiszonkowe, słone nuty także bardzo wyraźne w finiszu, do tego ziarna kawy, spalona skórka ziemniaka.
28,5/29/28,5/9=95
Kavka Tokaji Cask Aged 2023 45,5% (Polska)
Beczki po pięcioputnowym aszu, 18 miesięcy leżakowania, zestawiane w Koneserze, 2456 butelek. Zapach waniliowy, mleczna czekolada, orzechy, gorzkie kakao, kokos, nuta ziołowa. W smaku orzechy laskowe, lekko kokos, ananas, morele i brzoskwinie, rodzynki. W finiszu jest lekki tytoń, jest suszony orzech włoski, suszone morele, suszone skórki jabłek, gruszek, śliwki, przyprawy korzenne, słoność, placek ze śliwkami, sporo wanilii.
25,5/25,5/25,5/7,5=84
Młódka Wódka Żytnia Starzona 44% (Polska)
Starzona przez 140 dni we francuskim dębie po hiszpańskim czerwonym winie z Rioja, wcześniej leżakowała w niej przez kilka miesięcy okowita z jabłek. Zapach przyjemny, słodki, dużo jabłek w aromacie, jabłka z cynamonem, lukrem, gruszki, morele. W ustach lekkie – orzechy laskowe, makadamie, nieco mdła, waniliowe. Czuć, że młode. W finiszu są rodzynki, jest jarzębina, morwa, śliwki.
27/25/25,5/7=84,5
Silesia Wódka Żytnia Starzona 43% (Polska)
Wódka leżakowana we francuskim dębie, beczkach po hiszpańskim czerwonym winie z Rioja, w których już wcześniej leżakowała przez kilka miesięcy ich własna okowita z jabłek. W zapachu duża owocowość – śliwki, jabłka, morele, rodzynki, nuta czekoladowa i waniliowa, wafelek z nadzieniem waniliowym. W smaku słodkie morele, brzoskwinie, czereśnie, słodkie suszone wiśnie, rodzynki. W finiszu nuty wafla, wypieczonego chleba, ciasta ze śliwkami, rodzynkami, słone ciasto.
27,5/28/28/8,5=92
Manufakturowa Rocznikowana z beczki nr 01 46,3% (Polska)
Żytnia wódka z certyfikatem bio, leżakowana ponad 3 lata w beczkach po winie cabernet cortis z regionu Sandomierza, tylko 359 butelek. W zapachu dużo orzechów włoskich, ziarna, śliwek, renklod, rodzynek, ale też nuty ziemiste, wytrawne. W ustach cierpka, pieprzna, wytrawna, dużo orzecha włoskiego, skórzastość, wytrawne śliwki, morele. W finiszu nuta wanilii, ale też dużo pieprzu, ale też delikatna słoność, skórzastość, tytoń.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Arak Brun 10YO 53% (Liban)
Produkt zarezerwowany dla strefy bezcłowej lotniska w Bejrucie. Wytwarzany z alkoholu z winogron odmiany oebidi z własnych winnic z Doliny Bekaa. Został nazwany na cześć François-Eugène Bruna, który jako pierwszy wyprodukował go w 1868 roku. Jest obecnie jedną z najsłynniejszych odmian araku na świecie. Destylowany w Libanie w stuletniej piwnicy Domaine des Tourelles i tradycyjnie przetwarzany w trzystopniowej destylacji z dodatkiem anyżu. Winiarnia uprawia również własny anyż w Deir el Ahmar, aby stale kontrolować i optymalizować jakość. Brun 10 to jedna z niewielu odmian araku, która dojrzewa przez dziesięć lat w glinianych amforach, aby uzyskać gładki i elegancki smak. Zapach winogron, moreli, brzoskwini i anyżu. Bardzo harmonijny. Smak ostry – anyż, kolendra, koper, winogronowy destylat. Finisz wyrazisty, dużo winogronowego destylatu, kolendra, anyż, koper, pieprz, lukrecja.
27,5/25,5/25,5/7,5=86
Wolf & Oak Wilcza Starka 29 miesięcy Sherry Oloroso 46% (Polska)
Edycja limitowana 302 butelki. W aromacie na pierwszym planie nuty leśne – igliwie, jałowiec, głębiej wanilia i czekolada. W smaku dużo nut chlebowych, mącznych, kwas chlebowy, pumpernikiel, czekolada z rodzynkami, z suszoną śliwką, wanilia, kakao. W finiszu ukłucie jałowca i pędów sosny, lekko pieprzność, wędzone śliwki, rodzynki, anyż.
26,5/26,5/26,5/7,5=87