Właściciel marki znakomitych rumów z Martyniki, Rhum J.M, przedstawia z okazji 225-lecia marki swoją nową kolekcję, nazwaną French Spirit finish collection. Są to trzy rumy typu single cask, a powstały we współpracy z: domem koniakowym Delamain, właścicielami kalwadosu Lecompte i armaniaku Chateau du Tariquet. Każdy rum z tej kolekcji najpierw spędził 8,5 roku w beczkach po Bourbonie, a potem jeszcze 9 miesięcy w beczce od jednego z trzech producentów, czyli są finiszowane w beczkach po: koniaku, kalwadosie i armaniaku. Niezwykle oryginalny pomysł, którego celem było pokazanie francuskiego dziedzictwa i korzeni firmy Rhum J.M. – Jesteśmy konserwatywni jeśli chodzi o starzenie naszych rumów i trzymamy się tradycji, starannie dobierając beczki – mówi Emmanuel Bécheau, direktor destylarni Rhum J.M. – Zauważyliśmy jednak, że nasz rum jest chętnie pity przez miłośników whisky, stąd pomysł by na wzór whisky pobawić się trochę z finiszem w różnych nietypowych beczkach. Jak się ma 225 lat tradycji, to jest się gotowym na eksperymenty. – Oczywiście miało dla nas znaczenie, że podejmujemy współpracę z najlepszymi producentami tradycyjnych francuskich trunków, z firmami o świetnej reputacji – dodaje Emmanuel Bécheau. Uzyskany efekt to: maślano-pikantne nuty w rumie finiszowanym w beczkach po kalwadosie, smak piernika i kandyzowanych owoców w rumie z beczek po armaniaku i nuty migdałów oraz nugatu w rumie z beczek po koniaku. Cena to ok. 60 euro za butelkę.
Nowa kolekcja z Martyniki
Powiązane artykuły
18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]
Wyprodukowana dla Polskie Supermarkety Sp. z o.o., czysta wódka zbożowa o mocy 38%. Aromat delikatny, […]
Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]
Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]


