Należąca do Pernod Ricard destylarnia Midleton przedstawia drugą edycję swojej rzadkiej whisky Midleton Dair Ghaelach Bluebell Forest, finiszowaną w specjalnie skonstruowanych nowych beczkach z dębów z lasów z hrabstwa Kilkenny. Dęby, z którego zrobiono beczki miał ponad 130 lat, bednarz wykorzystał 29 drzew. Są to rzadkie i chronione odmiany, stąd beczka z nich zrobiona jest unikatem. Zakład bednarski jest w Hiszpanii, pracował nad nimi mistrz Antonio Páez Lobato, a suszenie klepek na beczki trwało 15 miesięcy. Sam trunek to mieszanka pot still whiskey w wieku od 12 do 23 lat, które leżakowały w beczkach z amerykańskiego dębu. W beczkach z irlandzkiego dębu spędziły ostatnich 18 miesięcy. Butelkowana z mocą beczek, czyli – w zależności od beczki – jest to 55,3-56,3%.
Nad tą edycją pracowali w Midleton Kevin O’Gorman, odpowiedzialny za leżakowanie i Billy Leighton, który odpowiadał za kupażowanie. Ich zdaniem dąb irlandzki daje słodkie nuty mlecznej czekolady i miodu.
Poprzednia edycja whisky Midleton Dair Ghaelach ukazała się w 2015 roku i zebrała doskonałe recenzje.