Nowe whisky z Bruichladdich

Bruichladdich Organic Barley 2011 i Bruichladdich Bere Barley 2012, dołączą do już wydanego Bruichladdich Islay Barley 2013, uzupełniając tą serię za 2022 rok. W zamyśle te trzy nietorfowe whisky z serii Barley Exploration mają pokazywać terroir wyspy, jęczmień za każdym razem pochodzi z innego wybranego miejsca.

– Jęczmień jest integralną częścią procesu produkcji whisky, a nas zafascynował proces uprawy i odmiany ziarna. Współpracując blisko z farmerami możemy przesuwać granice tego, co da się osiągnąć z jęczmieniem, odkrywając nowe smaki i wskrzeszając dawno zapomniane – mówi Adam Hannett, master distiller.
Bruichladdich Organic Barley 2011 powstał ze szkockiego jęczmienia uprawianego na farmie Mid Coul w Inverness, bez użycia sztucznych nawozów lub pestycydów.
Bruichladdich Bere Barley 2012 wydestylowany został z bardzo starej odmiany jęczmienia, uprawianego w Szkocji już 4500 lat temu. Bruichladdich współpracuje od 2005 roku z Instytutem Agronomii, aby ponownie wprowadzić jęczmień odmiany bere do produkcji whisky. Ta edycja dojrzewała przez dziesięć lat w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia.
Dopełnieniem serii Barley Exploration jest Bruichladdich Islay Barley 2013, destylowany z jęczmienia uprawianego wyłącznie na Islay. Dojrzewa w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego i europejskiego dębu.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.