28 listopada w klubie Pół na Pół w dawnych fortach odbyła się impreza z okazji wprowadzenia nowej wersji Don Papa Gayuma. Organizatorem był polski importer, Pinot Wine & Spirits. Nowy rum wydaje się być bardziej złożony od poprzedniej wersji, mniej dymny, dużo w jego aromacie whisky, czuć wędzoną śliwkę, grykę i lekko marcepan. W ustach słodko i gorzko, dużo śliwki, nuta piołunu, dymność. Finisz cierpki, tytoniowy, długi, jest w nim dym i słoność, są wiśnie i śliwki. Dla gości przygotowano elegancką czterodaniową kolację przygotowaną specjalnie do rumów Don Papa przez Aleksandra Michalskiego, korzystającą z inspiracji kulinarnych Filipin. Jako przystawkę podano ceviche z łososia z awokado, czerwoną cebulką oraz kolendrą, podane na chrupiącym nori w tempurze z limonką. Potem została podana tinola – aromatyczny flipiński bulion z imbirem, krewetkami i kurczakiem, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru. Daniem głównym była marynowana polędwica wołowa w czosnku, czarny ryż, pikle z czerwonego kalafiora i chipsy z jarmużu. A na koniec mango float – filipiński deser lodowy na bazie wanilii, mleka skondensowanego, jogurtu oraz śmietanki. Podawany z mango marynowanym w rumie Gayuma i skórce z limonki, redukowanym rumem z melasą, posypany kruszonką wieloziarnistą. Talerz umieszczono na dymiącym suchym lodzie. Dymu w ogóle było dużo, imprezę zorganizowane w stylistyce gothic, w oparach dymu i przy migoczącym świetle świec. Największą atrakcją były jednak świetnie sporządzone koktajle, które przygotował Marcin Szyma (@podawanezpasją). Pięć różnych propozycji, doskonale dobranych do rumów. Na początek Porn Star Martini z Don Papa Gayuma, świetnie łączący nuty kwaśne, waniliowe i miękkie śmietankowe. Potem Daiquiri z Don Papa Baroko, z dodatkiem m.in. nori i brokatu jadalnego, słodkie, waniliowe nuty rumu zostały tu świetnie przełamane kwaskowymi, orzeźwiającymi nutami. Znakomity był koktajl do zupy, co nie jest łatwym mariażem – Dark’n’Stormy, słodki Don Papa Masskara, złamany m.in. Imbirem, harrisą i sosem sojowym. Gorąca zupa i zimny long drink sprawdziły się bardzo dobrze. Do głównego dania zaserwowano koktajlowy evergreen – klasyczny Don Papa ze słodkim wermutem i aperitivo, do tego dla dodania goryczki grejpfrut, a także czekolada. Słodko-gorzki miks zawsze się sprawdza. Mistrzowski był zaserwowany do lodów Manhattan z dodatkiem suski sechlońskiej, doskonale ta śliwka podkreśliła dymny charakter Don Opapa Gayuma, rumu, który był leżakowany w beczkach po whisky z Islay.
Degustacje
degustacje, rum
Nowy Don Papa Gayuma
Powiązane artykuły
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Degustacje
degustacje, whisky
18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]
Degustacje
degustacje, wino
19 grudnia o godzinie 19.30 odbędzie się 222. spotkanie Akademii Wina. Musiaki, białe czy czerwone? […]
Degustacje
degustacje, rum
17 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Nowości Planteray Limted Edition opowieści […]
Degustacje, Degustujemy
degustacje, edukacja, gin
Jedną z atrakcji tegorocznej edycji Festiwalu Warsaw Spirits Competition będą warsztaty ginowe. Każdy będzie mógł […]
Degustacje
degustacje, whisky, wódka
15 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „House of Suntory- historia pierwszego […]
Degustacje
degustacje, whiskey irlandzka
13 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Teeling i renesans Dublińskiej whiskey”, […]
Degustacje
degustacje, whisky
12 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „The Glenlivet: Legenda regionu Speyside”, […]