Ballantine’s rozszerza ofertę o nowy wariant smakowy. Ballantine’s Wild o mocy 30% to napój alkoholowy, który jest połączeniem słodkich aromatów wiśni i szkockiej whisky. Został specjalnie stworzony na potrzeby polskiego rynku. Zadebiutował na polskim rynku w styczniu 2022 i jest to trzeci, po Ballantine’s Brasil i Ballantine’s Passion, wariant smakowy tej marki. Oferuje słodko-cierpki smak wiśni z nutami migdałów.
– Jesteśmy niezwykle dumni, że Polska została pierwszym krajem na świecie, w którym zdecydowano się wprowadzić na rynek Ballantine‘s Wild. Uważnie obserwujemy trendy rynkowe i odpowiadamy na oczekiwania konsumentów. W ostatnim półroczu segment tzw. „whisky smakowych” rósł dwukrotnie szybciej, bo aż +12,8% wolumenowo niż cała kategoria whisky + 5,5%. To dla nas wyraźny sygnał, że konsumenci są gotowi na kolejne innowacje i warianty smakowe – komentuje Craig van Niekerk, z Wyborowa Pernod Ricard.
– Polska jest kluczowym rynkiem dla Ballantine’s i zdecydowanie największym dla naszej gamy wariantów smakowych, a także jednym z najszybciej rozwijających się rynków w Europie, jeśli chodzi o innowacje w świecie whisky. Jesteśmy niesłychanie zadowoleni, że możemy wprowadzić zupełnie nowy wariant, aby sprostać rosnącemu popytowi i zaoferować naszym fanom większy wybór na każdą okazję, potwierdzając nasze przekonanie, że nie ma złego sposobu na delektowanie się Ballantine’s – powiedział Mathieu Deslandes, Global Marketing Director w Ballantine’s.
Ballantine’s Wild została stworzona przez zespół ekspertów pod kierownictwem master blendera Ballantine’s – Sandy’ego Hyslopa. Długie miesiące eksperymentów z różnymi bazami whisky i dodatkowymi smakami zaowocowały nową wyjątkową whisky zachowującą charakterystyczne nuty smakowe stylu Ballantine’s połączone z aromatem soczystej dojrzałej wiśni, która dodaje jej słodyczy.
– Od 1827 roku wprowadzamy innowacje i przełamujemy standardy w produkcji whisky,
a Ballantine’s Wild nie jest tu wyjątkiem. Warianty smakowe mają się w Polsce wyjątkowo dobrze i chcielibyśmy oferować jeszcze większą różnorodność, tym razem przedstawiając nasz pierwszy wariant wzbogacony aromatem ciemnych owoców. W Ballantine’s Wild wykorzystaliśmy charakterystyczną dla Ballantine’s gładkość i stworzyliśmy nowy aromatyzowany napój alkoholowy, którego dopełnieniem jest wyrazisty smak ze słodyczą dzikiej wiśni. Tym samym, uzupełniliśmy naszą popularną ofertę wariantów smakowych – powiedział Sandy Hyslop, Master Blender Ballantine’s.