najstarsza marka Kentucky Straight Bourbon Whiskey, produkowany od 1870 roku, zaś butelkowany już od 1873 roku (początkowo jako Old Forrester – przez podwójne „r”). Jego twórcą jest George Garvin Brown, który w 1902 roku dał początek konsorcjum gorzelni Brown-Forman Corporation. Marka do dziś jest własnością tej firmy. Produkowany nieprzerwanie, także w latach 1920-1933, kiedy w okresie prohibicji jako jedna z zaledwie dziesięciu marek Bourbona był dopuszczony do sprzedaży na receptę w aptekach. Powstaje w gorzelni Shively w Kentucky. Jets bardziej żytni niż większość Bourbonów, skład stanowią: 72% kukurydza, 18% żyto i 10% słodowany jęczmień. Podstawowa wersja Old Forester Classic, starzona cztery lata, ma 43%, w smaku czuć drewno, słodycz świeżych ziaren kukurydzy, a także ostre nuty politury. Jest też mocniejsza wersja Old Forester Signature (50%) oraz bardzo wysoko oceniany Old Forester Birthday Bourbon, który wprowadzono w krótkich seriach w 2002 roku, ma 47,5% i bardziej złożony, łagodniejszy smak.