18 kwietnia pod Gliwicami, w Sośnicowicach, została uroczyście otwarta nowa destylarnia o nazwie Tessellis. Pierwsza destylacja odbyła się w 2023 roku, w kwietniu na rynek trafiają ich pierwsze produkty. Destylarnia mieści się w dawnym budynku przemysłowym o powierzchni 800 mkw. Powstało tu także miejsce szkoleniowe i degustacyjne, sklepik.
Destylarnia wyposażona jest w produkowany w Serbii miedziany alembik do destylacji ze zbiornikiem 200 l, trzypółkową kolumną i osobnym koszem na delikatniejsze botaniki.
– Uruchomienie projektu zajęło 15 miesięcy. By stworzyć recepturę ginu macerowałem ponad 40 różnych ziół i w końcu wybrałem te, które najbardziej mi pasowały. Pomogło w tym wiele lat pracy za barem – mówi Miłosz Szatka, prezes zarządu.
Flagowy produkt to Tesselis London Dry Gin – mieszanka 15 botaników, w tym dwa rodzaje jałowca z Gruzji i Macedonii oraz m.in.: dzięgiel, różeniec górski, krwawnik pospolity, kolendra, suszone skórki pomarańczy, płatki różny, kwiaty jaśminy, biały hibiskus. Gruziński jałowiec dał więcej pieprzności. Moc – 44%.
Do sprzedaży trafiają także: wódka czysta żytnia Tesselis Gliwicka Vodka, zestawiona ze spirytusu z rektyfikacji w Lesznie oraz smakowa Tesselis Botanical Vodka Orange & Jasmine.
Na początek do sprzedaży trafia 400 butelek ginu oraz po 300 butelek obu wódek. Butelki są ze słoweńskiego szkła, etykiety ręcznie naklejane, nawiązujące do rzymskiej mozaiki, podobnie jak nazwa firmy. W planie są produkty sezonowe i limitowane, w stałej ofercie 5-8 etykiet. Przygotowane są pakowanie prezentowe. Usługowo realizowane będą spersonalizowane edycje, nawet zamówienia na pojedyncze butelki.