najbardziej znana marka rumu z Wenezueli, obecnie należąca do koncernu Diageo. Firmę założył w 1938 roku Alejandro Hernández, syn rybaka z wyspy Margarita. Nazwa Pampero odnosi się do pastwisk, na etykiecie widnieje kowboj na białym koniu, Wenezuelczycy mówią na swój ulubiony rum Caballito Frenao, czyli stadnina koni. Siedziba firmy mieści się w Caracas, jednak główna destylarnia i składy beczek są w Ocumare del Tuy. Firma w 1991 roku została sprzedana za ponad 70 mln dolarów koncernowi United Distillers (dziś Diageo). Rumy leżakują w piwnicach Hacienda Ocumare w beczkach z białego amerykańskiego dębu, wszytkie, poza białym, są mieszankami, w których najmłodsze destylaty maja dwa lata. Oferta obejmuje: bardzo słodki i aromatyczny biały Pampero Blanco, ciemny, o wyraziście dębowym smaku Pampero Ron Añejo Especial, słodki, wspaniały, niemal czekoladowy, z śmietankową gładkością i aromatem tropikalnych owoców Pampero Ron Añejo Aniversario oraz Pampero Selección 1938 Ron Añejo o smaku czekolady z orzechami i prażonych migdałów.