Historia cocktaili jest opowieścią o kreatywności, kulturze i przemianach społecznych. Od prostych mieszanek W XIX wieku po wyrafinowane kreacje współczesnych barmańskich mistrzów – cocktail wciąż pozostaje symbolem spotkań, celebracji i sztuki kulinarnej – pisze Patryk Kowalski w książce, która jest podsumowaniem jego wieloletnich doświadczeń – jako barmana, szefa i współwłaściciela baru oraz ambasadora prestiżowych marek alkoholi w Bacardi-Martini.
Książkę otwiera historia alkoholi w ogóle, informacje o destylacji, o wybranych kategoriach alkoholi, a potem o historii baru i sztuki barmańskiej, jakie były początki i jaka była ewolucja, aż po najnowsze trendy. Potem są informacje przydatne przy tworzeniu domowego baru i nauce miksowania, bo książka Patryka została napisana przede wszystkim z myślą o ludziach, którzy chcą eksperymentować ze smakami i chcą się uczyć miksowania – nie koniecznie jako profesjonaliści, lecz jak najbardziej też na użytek domowych przyjęć i spotkań ze znajomymi. Jak pisze autor, dla niego to największa radość z miksowania, dzielenie się smakiem i opowieścią o nim z innymi ludźmi.
Najważniejsze w tej książce są jednak przepisy, podzielone według pór roku, co świetnie pasuje do polskiej pogody i sezonowości wielu składników. Świeże i lekkie smaki na wiosnę, owocowe, niskoalkoholowe, orzeźwiające na lato, złożone, cięższe, często korzenne na jesień i rozgrzewające, intensywnie korzenne na zimę. Mamy tu przykłady koktajlowej klasyki, ale często w bardziej przystających do rodzimych potrzeb wariantach.
Książka napisana z pasją, przez autora, który potrafi dzielić się swoją wiedzą i zarażać entuzjazmem.






