Lektury
bary, recenzje, whiskey amerykańska

Patryk Le Nart „Miksologia: Amerykańska whiskey”

Patryk Le Nart „Miksologia: Amerykańska whiskey”

Udostępnij:

Świetnie napisana książka, oddaje pasję i wiedzę jednego z najbardziej cenionych polskich miksologów, a przede wszystkim nauczyciela miksologii, Patryka Le Narta. Tu trzeba podać definicję miksologii według Patryka, która wykracza poza czysto techniczne aspekty konstruowania koktajli. „Miksologia, jest to umiejętność komponowania składowych w spójną całość, biorąc pod uwagę aspekty psychologiczne”. I rzeczywiście, autor prowadzi czytelnika nie tylko w świat receptur, lecz także poznawania natury koktajlu i dopasowania go do konsumenta. Znajdziemy tu klasyczne koktajle, modyfikacje i autorskie wariacje Patryka. Główną bohaterką jest amerykańska whiskey – bourbon i rye, ulubiony składnik koktajli autora książki, który swoją barmańską przygodę rozpoczynał w Nowym Jorku.

Patryk zwraca uwagę na elementy często zaniedbywane przy miksologii. Bo oczywiście, najważniejszy jest smak i aromat koktajlu, ale przecież pierwsza ocena jest wzrokowa, więc wygląd również ma ogromne znaczenie. A wygląd nie tylko ma być estetyczny (apetyczny), ale także pasować stylistycznie do profilu drinka. Tu dobrze zapoznać się z klasyfikacją i połączeniami smaków, a także z podejściem do aromatów, które w miksologii jest nieco inne niż koła aromatów win lub whisky czy brandy. Aromaty mogą być klasyfikowane jako euforyczne, uspokajające i afrodyzjaki. Wygląd, smak, zawartość alkoholu w koktajlu, będą też dedykowane do pory dnia, okoliczności, a także płci. Patryk daje świetne gotowe receptury, ale przede wszystkim daje prostą filozofię miksologii. Prostą – z premedytacją, bo mam wrażenie, że autor nie lubi niepotrzebnie komplikować życia, przyjmując z radością to, co jest pod ręką i pozwala cieszyć się chwilą. Pod tym względem niektóre fragmenty książki Patryka przypominają mi bezpretensjonalne eseje Béli Hamvasa, z jego „Filozofią wina” na czele. „Miksologia: Amerykańska whiskey” to świetnie napisana, bardzo dobrze przemyślana książka.

Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów, Warszawa 2025, s. 204

Powiązane artykuły

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Lektury
bary, recenzje

Historia cocktaili jest opowieścią o kreatywności, kulturze i przemianach społecznych. Od prostych mieszanek W XIX […]

Lektury
recenzje, single malt

Kolejna edycja redagowanego i publikowanego przez Ingvara Ronde od 2006 roku rocznika. Zachowuje całkowicie układ […]

Lektury
recenzje, rynek, zdrowie

Opublikowany w październiku raport Warsaw Enterprise Institute dokument dokonuje krytycznej oceny członkostwa Polski w Światowej […]

Lektury
bary, gin, recenzje

Druga książka Patryka Le Nart ukazuje się zaraz po pierwszej, poświęconej koktajlom na amerykańskiej whiskey. […]

Lektury
recenzje, sake

Świetna książka, autor od 1988 roku związany jest z branżą sake, zarówno produkcją, jak i […]

Lektury
rynek

Kończymy prace redakcyjne nad nowym wydaniem publikacji „Mocne Alkohole w Polsce”. Edycja 2025 to już […]

Lektury
historia, recenzje

Perełka w nowelistyce Émila Zoli, opowieść o tym jak dobry alkohol potrafi zniwelować waśnie, doprowadzić […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.