pierwsza walijska whisky, która zyskała międzynarodowe uznanie. Zanim pojawił się Penderyn, walijską whisky nazywano „szkocką dla ubogich”. Penderyn jest ze wszech miar wyjątkowy. Spirytus o mocy 91-92% powstaje w specjalnie opracowanym alembiku, zwanym Faraday Still od nazwiska konstruktora, połączonym z kolumną destylacyjną. Pozwala to uzyskać alkohol lekki i aromatyczny. Zacier słodowy dostarcza walijski browar Brains, zarówno torfowy, jak i nietorfowy. Whisky jest tylko jednokrotnie destylowana, dojrzewa najpierw w beczkach po bourbonie, po maderze, sherry czy porto. Właścicielem marki i jej twórcą jest gorzelnia Penderyn Distillery z wioski Penderyn, wcześniej działająca jako Welsh Whisky Company. Sama gorzelnia rozpoczęła działalność w 2000 roku i była to pierwsza nowa destylarnia w Walii od 1894 roku. Położona na terenie parku narodowego Brecon Beacons National Park, tutejsze strumienie są źródłem wody do produkcji whisky. Sprzedaż rozpoczęli w 2004 roku, od 2008 roku zakład jest otwarty dla zwiedzających. Penderyn jest eksportowana do ponad 40 krajów. Obecnie oferta podzielona jest na kilka serii. Red Dragon nawiązuje do walijskiego godła, są w niej trzy różne whisky: Legend (beczki po maderze), Myth (beczki po bourbonie) i Celt (koszerna, beczki po torfowej whisky), Gold (sześć podstawowych edycji, torfowe i nietorfowe, finiszowane w różnych beczkach), Icons of Wales (krótkie edycje dedykowane ważnym postaciom w historii Walii lub wydarzeniom czy symbolom) oraz linia edycji single cask. W ofercie jest też pięć receptur ginów, wódka Five, dwa rumy i likier Merlyn.
Firma zapowiedziała, że do końca 2022 roku w Swansea otworzy nową destylarnie wraz z centrum dla zwiedzających, które ma obsługiwać do 50 tys. osób rocznie. Zostanie otwarta w historycznych budynkach Hafod Morfa Copperworks nad rzeką Tawe, a władze lokalne zaoferowały wsparcie w wysokości 3,5 mln funtów.