Pierwszy szkocki rum

Dark Matter Distillers przygotowuje się do uruchomienia linii produkcyjnej pierwszego szkockiego rumu. Trunek będzie nazywał się Dark Matter, pomysłodawcami są bracia Jim i John Ewen. Destylacja odbywa się w Banchory z melasy z trzciny cukrowej. Obaj bracia spędzili ostatnie dwa lata na eksperymentowaniu fermentacji z udziałem różnych szczepów drożdży. Jak rekomenduje producent, dominuje świeży imbir i ziele angielskie, w tle zielony pieprz i suszony pieprz. Pierwsza destylacja już się odbyła, a pierwszych 500 butelek trafi niebawem do dystrybutora Gordon & MacPhail. W perspektywie mają zaprezentować wersję białego rumu, produkowanego przy użyciu dzikich drożdży szczepu odkrytego w Bachory. Aktualnie jest poddawany testom DNA. Moc 40%. Rum ma być dostępny także online, cena za 0,7l 35 GBP.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.