Pitorro

na Portoryko pitorro znaczy tyle, co bimber. To mocny (zwykle powyżej 50%) alkohol robiony jak rum, z soku z trzciny cukrowej. Robiony chałupniczo, choć duże marki, jak Coqui, wykorzystują nazwę na etykietach swoich produktów. Ciekawy jest proces „uszlachetniania” trunku, wlewany do glinianych dzbanów jest zakopywany na jakiś czas w ziemi. Często poprawia się też jego smak poprzez dodatek soku z owoców lub macerację: rodzynek, daktyli, mango, marakui, tamaryndowca, grejpfruta, ananasa, kokosa i innych owoców. Jako trunek ludowy ma swoje miejsce w lokalnej kulturze, jednym z przykładów jest pieśń „Los Contrabandistas”, spopularyzowana przez portorykańskiego barda, Daniela Santosa.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.