15 listopada odbyła się premiera nowych polskich okowit. Podole Wielkie i AleBrowar przedstawiły trzy nowe destylaty piwne. Destylowano piwa uwarzone w stylach: IPA (Rowing Jack), Gose (Salty Barbara) i Hazy Juicy Double IPA (El Fruto). Trunki stworzono w limitowanych wersjach: Rowing Jack – 274 butelki, Salty Barbara – 325 butelek i El Fruto – 544 butelki. Spotkanie poprowadzili Michał Paszota i Michał Saks, twórcy piwa i destylatów. Degustacja odbywała się online oraz w salonie M&P Strzelecka.
Obydwu producentów dzieli zaledwie 30 km. Gorzelnia jest w Podolu Wielkim, browar w Lęborku. Michał Saks opowiadał o doborze słodów, chmieli i drożdży oraz o innowacjach w warzeniu piwa, Michał Paszota przedstawił technikę destylacji i swoją wizję – co warto przenieść z aromatu piwa do destylatu, bo wszystkiego się nie da. W porównaniu do odczuwalności piwa i destylatu, w tym pierwszym wyraźnie czuć goryczkę, której w okowicie nie ma, w związku z tym zdaje się być bardziej słodka.
Jak smakowały destylaty?
Okowita Rowing Jack 2021 (42%)
Edycja tylko 274 butelki. Destylat z piwa typu IPA. Przyjemny cytrusowy zapach – trawa cytrynowa, limonka, zielone jabłuszko, zielone oliwki. Smak słodki – jabłka, gruszki, morele, nuta miodowa. Finisz również bardzo słodki, miodowy, ale z nutką ostrą, jałowcową, kardamonową, rozgrzewającą.
28/26,5/27/8=89,5
Okowita El Fruto 2021 (42%)
Edycja tylko 544 butelki. Destylat z piwa typu double IPA, warzonego z dodatkiem mango. Aromat bardzo intensywnie owocowy, słodki, a jednocześnie bardzo chmielowy, delikatnie czuć też goryczkę piwną. Smak bardzo słodki, wyraźnie mango, brzoskwinia, morela, smakuje jak słodka węgierska barack pálinka. Finisz rozgrzewający, alkoholowy, daje wrażenie korzenne, cynamonowe, po chwili jednak pozostaje już tylko smak słodyczy – do moreli i mango dochodzi gruszka williams.
25,5/26,5/26,5/8=86,5
Okowita Salty Barbara 2021 (42%)
Edycja tylko 324 butelki. Piwo uwarzone z dodatkiem soku z rabarbaru. Aromat owocowo-warzywny, nieco trawiasty, przypominający grappę. W ustach słodko-cierpkie, brzoskwinie, nektarynki, słodkie gruszki, ale też nieco goryczki, pektyn. Finisz słony, oliwkowy i ściągający jak kwaskowe jabłka.
26/27/27/8=88