Degustacje, Spirits
degustacje, okowita

Piwowice z Pomorza

Piwowice z Pomorza

Udostępnij:

15 listopada odbyła się premiera nowych polskich okowit. Podole Wielkie i AleBrowar przedstawiły trzy nowe destylaty piwne. Destylowano piwa uwarzone w stylach: IPA (Rowing Jack), Gose (Salty Barbara) i Hazy Juicy Double IPA (El Fruto). Trunki stworzono w limitowanych wersjach: Rowing Jack – 274 butelki, Salty Barbara – 325 butelek i El Fruto – 544 butelki. Spotkanie poprowadzili Michał Paszota i Michał Saks, twórcy piwa i destylatów. Degustacja odbywała się online oraz w salonie M&P Strzelecka.
Obydwu producentów dzieli zaledwie 30 km. Gorzelnia jest w Podolu Wielkim, browar w Lęborku. Michał Saks opowiadał o doborze słodów, chmieli i drożdży oraz o innowacjach w warzeniu piwa, Michał Paszota przedstawił technikę destylacji i swoją wizję – co warto przenieść z aromatu piwa do destylatu, bo wszystkiego się nie da. W porównaniu do odczuwalności piwa i destylatu, w tym pierwszym wyraźnie czuć goryczkę, której w okowicie nie ma, w związku z tym zdaje się być bardziej słodka.

Jak smakowały destylaty?

Okowita Rowing Jack 2021 (42%)
Edycja tylko 274 butelki. Destylat z piwa typu IPA. Przyjemny cytrusowy zapach – trawa cytrynowa, limonka, zielone jabłuszko, zielone oliwki. Smak słodki – jabłka, gruszki, morele, nuta miodowa. Finisz również bardzo słodki, miodowy, ale z nutką ostrą, jałowcową, kardamonową, rozgrzewającą.
4.5/5
28/26,5/27/8=89,5

Okowita El Fruto 2021 (42%)
Edycja tylko 544 butelki. Destylat z piwa typu double IPA, warzonego z dodatkiem mango. Aromat bardzo intensywnie owocowy, słodki, a jednocześnie bardzo chmielowy, delikatnie czuć też goryczkę piwną. Smak bardzo słodki, wyraźnie mango, brzoskwinia, morela, smakuje jak słodka węgierska barack pálinka. Finisz rozgrzewający, alkoholowy, daje wrażenie korzenne, cynamonowe, po chwili jednak pozostaje już tylko smak słodyczy – do moreli i mango dochodzi gruszka williams.
4.5/5
25,5/26,5/26,5/8=86,5

Okowita Salty Barbara 2021 (42%)
Edycja tylko 324 butelki. Piwo uwarzone z dodatkiem soku z rabarbaru. Aromat owocowo-warzywny, nieco trawiasty, przypominający grappę. W ustach słodko-cierpkie, brzoskwinie, nektarynki, słodkie gruszki, ale też nieco goryczki, pektyn. Finisz słony, oliwkowy i ściągający jak kwaskowe jabłka.
4.5/5
26/27/27/8=88

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.