10 stycznia w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja pięciu koniaków, które stanowią core range marki Hardy, obecnej na rynku od ponad 160 lat. Polskim dystrybutorem i partnerem wydarzenia jest Cerville Investments.
Firmę założył w 1863 roku Anglik, Anthony Hardy, który wcześniej prowadził sklep z alkoholami w Londynie. Tak zagustował w koniakach, że przyjechał do Cognac i sam zajął się destylacją eau-de-vie (początkowo firma działała jako A. Hardy & Co.). Już w 1891 roku firma była jednym z głównych dostawców na rynek rosyjski, wypuszczając nawet specjalną markę, upamiętniającą kontakty obydwu krajów Cognac de L’Alliance.
Do dzisiaj firma jest w rękach rodziny Hardy (choć część udziałów ma fundusz inwestycyjny). Styl firmy jest zróżnicowany, gdyż stosują winogrona z różnych regionów, przykładowo: VS to mieszanka Fins Bois i Borderies, a VSOP to Grande i Petite Champagne. Jednak te droższe w większości złożone są z ciężkich eau-de-vie z Grande Champagne. Używają wyłącznie beczek z dębu Limousin i niemal wyłącznie winogron ugni blanc – wyjątek stanowią najstarsze koniaki w rodzinnym Paradise, jeszcze sprzed filoksery, a także VSOP Organic, gdzie dodane są winogrona folle blanche. Najstarszy koniak, jaki wciąż posiadają, pochodzi z 1864 roku. Firma nie ma własnych winnic, współpracuje z ok. 200 winogradnikami. W magazynach ma ok. 35 tys. beczek. Destylują na własnym aparacie szarentejskim 5000 l, ale skupują też już przedestylowane wino i sami je leżakują. Zakład produkcyjny mieści się przy wyjeździe z Cognac w kierunku Jarnac.
Firma przestrzega rygorystycznie wypracowanych od pokoleń zasad obniżania mocy alkoholu. Po wlaniu do starych beczek, moc obniżana jest bardzo wolno – z 70 do 55%. Potem eau-de-vie przelewane jest do nowych beczek. Już na tym etapie zapada decyzja, jakie będą przyszłe losy destylatu. Koniaki, które będą butelkowane jako VS, trafiają do nowych beczek na 18 miesięcy, te na XO – tylko na 12 miesięcy. Potem alkohol trafia do bardzo starych beczek, które przekazują niewiele tanin. Moc jest obniżana w kolejnych etapach do 47% i do 43%. Dopiero przed butelkowaniem stabilizuje się moc koniaku na poziomie 40%.

Hardy VS (40%)
To koniak w wieku 3-5 lat, kupaż ponad 100 różnych beczek, w większości z regionu Fins Bois. Beczki lekko wytostowane. Aromat słodki, kwiatowo-owocowy, nuty fig, daktyli, rodzynek, słodkich śliwek, słodkich gruszek, lekka nutka marcepanu. W ustach – wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele, marcepan, bardzo słodko, deserowo. W finiszu jak lody – waniliowo-pistacjowo-wiśniowe. Przyjemny, bardzo lekki koniak.
19,5/19,5/19,5/6=64,5

Hardy VSOP (40%)
Koniak ośmioletni, kupaż ok. 15 beczek lekko wytostowanych. Destylaty z Petite i Grande Champagne. W aromacie dużo jabłek, gruszek, delikatnie tytoń, anyż, lukrecja. W ustach słodycz powideł, śliwki, mirabelki, morele, ale też trochę soli i tytoniu, hibiskusowa herbata. W finiszu pigwa, dużo pigwy, miód i pieczone jabłka, lekka słoność, lukrecja.
23/23/23,5/7=76,5

Hardy VSOP Organic (40%)
Koniak siedmioletni, kupaż ośmiu różnych beczek lekko wytostowanych. Do tej edycji wykorzystano winogrona z ekologicznych upraw w Fins Bois i Petitie Champagne. Oprócz winogron ugni blanc, które są wykorzystywane niemal wyłącznie w koniakach Hardy, tu mamy dodatek aromatycznego szczepu folle blanche. Mają specjalny magazyn z certyfikatem Organic do starzenia tej linii. Delikatna nuta cynamonu, winogrona aromatyczne, mineralność, rodzynki, lekko tytoń, orzechy włoskie, nuta vinegar. W smaku tytoń i rześkie winogrona, delikatnie pomarańcza, orzechy włoskie, gorzka gruszka, gorzka wanilia. Finisz cierpki – tytoń, skóra, albedo grejpfruta, orzechy włoskie, delikatna słoność, ale też tłusta, kremowa waniliowość. Duża różnica w porównaniu z wersją standardową VSOP.
26/26/26/7,5=85,5

Hardy Legend 1863 (40%)
Zastąpił starszą edycję Hardy Napoleon. Leżakowany przez 4-12 lat w beczkach trochę mocniej opalonych, co dało aromaty kawy. Destylaty pochodzą z regionów: Petite Champagne, Fins Bois i Borderies. Aromat brzoskwini, moreli, hibiskusa, lekko tytoniu, bakalii, białe winogrona, wiśnie i drożdże. Smak wypełniony morelą i brzoskwinią, nuty pomarańczy, grejpfrut, kawa i gorzka czekolada, wafelek czekoladowy z orzechami. W finiszu cierpkość tytoniu, gorzkiej herbaty i słodycz moreli, muszkatowych winogron, cappuccino i pieprzność nasturcji. Elegancko ułożony deserowy koniak.
26/26/26,5/7,5=86

Hardy XO (40%)
Leżakował przez ponad 15 lat. Tu mamy winogrona tylko z Grande i Petite Champagne, beczki lekko wytostowane, kupaż ok. 20 eau-de-vie. W aromacie: skóra, egzotyczne drewno, orzechy włoskie, figi, daktyle, rodzynki, anyż, lukrecja. Tytoniowy smak, orzechy włoskie, pistacje, śliwki i daktyle. W finiszu figi, daktyle, rodzynki, kawa, nutka marcepanu, czekolady z rodzynkami. Przyjemny koniak o deserowych nutach.
26,5/26,5/27/8=88