6 maja Fort Whisky zorganizował polską premierę whisky Bruichladdich The Organic 2010. Przeprowadzona online na platformie Zoom, opowiadał Mateusz Zabiegaj, brand ambassador marki. Do spróbowania było też kilka innych ciekawych wypustów destylarni: Bruichladdich Islay Barley 2010 i Bruichladdich Islay Barley 2011 czy Bruichladdich Black Art 1990 oraz dwa rarytasy, próbki pobrane przez Mateusza Zabiegaja z beczek: virgin oak 2007 o mocy 61,4% i rivesaltes 2009 o mocy 62,9%.
Bruichladdich The Organic 2010 (50%)
Nowa Bruichladdich to whisky ośmioletnia z beczek po bourbonie, szkocki jęczmień z Inverness, certyfikat biodynamiczności. Aromat medyczny, jodyna i nuta słodka oraz maślana, toffi, cytrusy – cytryna, trawa cytrynowa, do tego powidła śliwkowe. W ustach lekka, słodko- medyczna, tłusta. Oliwki, imbir, suszone skórki cytryny, skórki pomelo, cynamon. Finisz bardzo korzenny, ostry, dużo imbiru, kardamon, do tego sól, śliwki i lekko goryczka, popiół.
26/26,5/26,5/8=87