Prichard’s

założona w 1997 roku destylarnia była pierwszym nowym producentem Tennessee whiskey od ponad 50 lat. Jej twórcą jest Phil Prichard, potomek rodziny o dawnych tradycjach gorzelniczych. Jego prapradziadek, Benjamin Prichard, założył destylarnię whiskey w Davidson County i dzieło to kontynuował jego syn, Enoch. Potem przyszły czasy prohibicji, a rodzinny biznes upadł. Phil otworzył nową destylarnie w mieście Kelso, a w 2014 roku drugą, w stolicy Tennessee, Neshville, na posiadłości Fontanel Mansion.

Zaczynali od produkcji rumu, destylowanego z melasy, z upraw w Louisianie, w małych partiach w alembikach, starzonego w mocno wypalonych beczkach po 15 i 53 galony. Ich whiskey robiona jest głównie z lokalnych ziaren: kukurydzy (białej i żółtej odmiany), żyta i słodowanego jęczmienia. Oferta obejmuje szeroka gamę rumów, likiery, a także bourbona, whiskey żytnia i słodową: Double Barreled Bourbon (45%), Double Chocolate Bourbon (45%), Tennessee Whiskey (40%), Rye Whiskey (43%), Tennessee Malt Whiskey (40%) oraz niestarzona w 100% kukurydziana Lincoln County Lightning (45%). Najstarszy bourbon ma dziewięć lat. Są to na razie trunki eksperymentalne, z powodu małych beczek silnie nasycone aromatami drewna. Double Barreled Bourbon jest wyraźnie kukurydziany z nutą wanilii, wersja Chocolate Bourbon ma aromat kakao, w ustach czarna czekolada, Tennessee Whiskey i Tennessee Malt Whiskey potrzebują więcej czasu, na razie są jeszcze bardzo młode i zbyt przesycone waniliną z beczek.

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

 

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.