Prunier

bardzo stary dom koniakowy, oficjalnie powstał w 1769 roku, choć już ok. 1700 roku kupiec z La Rochelle, Jean Prunier, zaczął handlować winami i koniakami. Jednak dopiero jego wnuk (i imiennik) założył własną winnicę w St-Jean-d’Angély i sam zaczął destylować koniak. Kolejny z rodu,  François Prunier, na początku XIX wieku przeniósł działalność do miasta Cognac, gdzie firma funkcjonuje do dziś i wciąż jest w rękach kolejnego pokolenia rodziny Prunier. Już w XIX wieku firma mocno postawiła na eksport, zaopatrując nie tylko dwory cesarskie w Wiedniu czy Moskwie, ale docierając nawet do Australii – rynek był na tyle obiecujący, że otwarto własny oddział w Melbourne. Eksport – aktualnie do Chin – wciąż stanowi większość obrotów firmy. Do zestawiania koniaków używają win z regionów: Grande i Petite Champagne, Fins Bois i Bons Bois (przykładowo ich klasyczne VSOP to mieszanka tylko z Fins Bois i Bons Bois). Do starzenia używają beczek z dębu z Limousin, w większości o pojemności ok. 350 l. Oferta obejmuje koniaki: VS, VSOP, VSOP Grande Champagne, VSOP Carafe Lora, 10 Ans d’âge, 20 Ans d’âge, XO Carafe Lora, XO Grande Champagne, XO Très Vieille Grande Champagne, Réserve de la Famille, Extra Grande Champagne, a także rocznikowe edycje: Petite Champagne 1977, Petite Champagne 1980, Fins Bois 1985, Fins Bois 1986, Grande Champagne 1989 i Petite Champagne 1991. Ponadto butelkują białe i różowe Pinneau des Charentes i likier pomarańczowy na bazie koniaku. Ich koniaki mają bardzo staroświecki styl, łączą nuty owocowe (brzoskwinie, owoce egzotyczne) z cierpkim smakiem tabaki i dębiny oraz posmakiem ogniska, palonego drewna.

SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.