Prunier

bardzo stary dom koniakowy, oficjalnie powstał w 1769 roku, choć już ok. 1700 roku kupiec z La Rochelle, Jean Prunier, zaczął handlować winami i koniakami. Jednak dopiero jego wnuk (i imiennik) założył własną winnicę w St-Jean-d’Angély i sam zaczął destylować koniak. Kolejny z rodu,  François Prunier, na początku XIX wieku przeniósł działalność do miasta Cognac, gdzie firma funkcjonuje do dziś i wciąż jest w rękach kolejnego pokolenia rodziny Prunier. Już w XIX wieku firma mocno postawiła na eksport, zaopatrując nie tylko dwory cesarskie w Wiedniu czy Moskwie, ale docierając nawet do Australii – rynek był na tyle obiecujący, że otwarto własny oddział w Melbourne. Eksport – aktualnie do Chin – wciąż stanowi większość obrotów firmy. Do zestawiania koniaków używają win z regionów: Grande i Petite Champagne, Fins Bois i Bons Bois (przykładowo ich klasyczne VSOP to mieszanka tylko z Fins Bois i Bons Bois). Do starzenia używają beczek z dębu z Limousin, w większości o pojemności ok. 350 l. Oferta obejmuje koniaki: VS, VSOP, VSOP Grande Champagne, VSOP Carafe Lora, 10 Ans d’âge, 20 Ans d’âge, XO Carafe Lora, XO Grande Champagne, XO Très Vieille Grande Champagne, Réserve de la Famille, Extra Grande Champagne, a także rocznikowe edycje: Petite Champagne 1977, Petite Champagne 1980, Fins Bois 1985, Fins Bois 1986, Grande Champagne 1989 i Petite Champagne 1991. Ponadto butelkują białe i różowe Pinneau des Charentes i likier pomarańczowy na bazie koniaku. Ich koniaki mają bardzo staroświecki styl, łączą nuty owocowe (brzoskwinie, owoce egzotyczne) z cierpkim smakiem tabaki i dębiny oraz posmakiem ogniska, palonego drewna.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.