Aqua Vitae, Degustacje, Spirits
degustacje, miody, okowita, single malt

Przedpremierowa degustacja pierwszej whisky z polskiego dębu

Przedpremierowa degustacja pierwszej whisky z polskiego dębu

Udostępnij:

25 maja w Bar & Books w Warszawie odbyła się przedpremierowa degustacja pierwszej single malt whisky z polskiego dębu, która powstała w Destylarni Piasecki, leżakowała ponad trzy lata i zrobiona jest z polskiego słodowanego jęczmienia. Do spróbowania były także: Okowita Jęczmienna (z tego samego słodu, co whisky), Okowita Warmińska (destylowana w 100% z miodu), Bairille 3YO (miodowa okowita, leżakowana w polskim dębie) oraz nagrodzony złotym medalem na festiwalu w USA Trójniak Mazurski. Spotkanie prowadził Adam Gogacz z Destylarni Piasecki.
– W przypadku miodu pitnego najważniejszy jest sam miód, jego jakość, zawartość witamin, aromaty. Każdy miód przed fermentacją sprawdzamy w laboratorium, jaki jest jego skład, czy nie zawiera antybiotyków – mówił Adam Gogacz podczas pierwszej części degustacji, poświęconej miodom i okowitom miodowym.


Goście najbardziej wyczekiwali jednak gwiazdy wieczoru, czyli whisky, która otrzymała nazwę Langlander Whisky Single Malt. Wprowadzeniem do niej była okowita jęczmienna, czyli świeży destylat, z którego potem powstaje whisky. Sama whisky w wersji, która została zademonstrowana, ma 43%. W aromacie można wyczuć jabłka, drewno (szczapy z ogniska), odrobinę wanilii, czarny pieprz. W ustach dość ostra, przypieczona, dużo ziarna. Finisz jest wyjątkowo ziarnisty. Na razie nie wiadomo, kiedy odbędzie się jej oficjalna premiera, nawet zaprezentowana etykieta jest jeszcze wstępnym projektem. Wciąż trwają prace nad ostateczną wersją pierwszej całkowicie polskiej whisky – z rodzimego słodu i z polskiego dębu. Na pewno będzie to bardzo limitowana edycja, około 2200 butelek. Tymczasem, jak powiedział Adam Gogacz, właśnie zostały zalane nowe beczki na whisky.
Spotkanie zorganizował magazyn „Aqua Vitae”.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.