Spirits, Wydarzenia
bary, konkursy, likier

Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge

Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge

Udostępnij:

Angelika Larkina z Estonii wygrała pierwsze międzynarodowe zawody barmańskie w miksowaniu likieru Riga Black Balsam, jednego z najstarszych bitterów, których receptury dotrwały do naszych czasów. Organizatorem imprezy, która odbyła się 25 listopada w klubie Crystal w Rydze, był właściciel marki, Amber Beverage Group oraz stowarzyszenie barmanów Latvian Bartenders Federation. Wzięło w niej udział 48 barów z 11 krajów: Litwy, Łotwy, Estonii, Rosji, Ukrainy, Finlandii, Szwecji, Węgier, Wielkiej Brytanii, Izraela, Indii. Receptura ziołowego likieru Riga Black pochodzi z 1752 roku, opracował ją lokalny aptekarz, Abraham Kunze. Sprzedawany w tradycyjnych ceramicznych flaszach, obecnie oferowany jest w trzech wersjach: klasycznej gorzkie, z dodatkiem soku z czarnej porzeczki oraz z dodatkiem rumu.


Impreza Riga Black Balsam Global Cocktail Challenge rozpoczęła się od master class z udziałem Petera Dorelli, który od 52 lat jest barmanem, pracował w barach całego świata, w tym w słynnym barze hotelu Savoy w Londynie. – Mam ponad 70 lat i czuję się świetnie, wciąż z pasją staję za barem. Ludzie pytają jak to możliwe. Odpowiadam im, że alkohol konserwuje. W porównaniu do lat, kiedy zaczynałem wszystko się zmieniło, bary były ponurymi miejscami z kilkoma butelkami alkoholu, dziś są kolorowe, a wybór trunków jest oszałamiający. Mamy złotą erę barów i złote czasy dla koktajli. Dobry barman powinien tak pracować żeby ludzie przychodzili do baru dla niego, nie dla drinków. Trzeba tworzyć atmosferę baru. Komunikacja z klientem to sprawa kluczowa w naszym zawodzie. Trzeba kochać tą pracę, wtedy jesteśmy cały czas uśmiechnięci, a uśmiech to pierwszy krok do nawiązania kontaktu – mówił Peter Dorelli.
Zwyciężczyni konkursu, Angelika Larkina, ma 34 lata, jest barmanka w klubie EBA Koolituskeskus. Jej drink o nazwie 6 Elements składał się z likierów: Riga Balsam Elements, Riga Balsam Currant, Chambord, a także sherry fino i likieru wiśniowego. Zwyciężczyni otrzymała 3000 euro. Kolejne nagrodzone miejsca w konkursie zajęli barmani z Łotwy, którzy najlepiej znają tajniki miksologii czarnej Rygi: Juris Ķēniņš, Eduards Trofimčuks, Rihards Piternieks, Inguss Reizenbergs i Olegs Hindogins.
– Sam lubię klasyczne drinki: niewiele składników, wyrazisty smak. Trunek, który składa się z tak wielu ziół jest szczególnie interesujący, niewiele jest tego typu likierów na świecie. Alkohole bardzo aromatyczne stają się ostatnio modne, a w tym przypadku mamy dodatkowo do czynienia z trunkiem o bardzo długiej historii. Koledzy z barów w Nowym Jorku mogą mi zazdrościć, że mogłem uczestniczyć w takim wydarzeniu – mówi Philip Duff, barman i członek jury.
– Udało się tu zgromadzić najlepszych barmanów z różnych krajów. Miksowanie Riga Black Balsam nie jest łatwe, wymaga dużej wiedzy barmana. Balsam to wyciąg 24 ziół, sam w sobie jest bardzo aromatycznym koktajlem – mówi Raitis Akeblums, prezes Łotewskiego Stowarzyszenia Barmanów.
– To unikatowe przedsięwzięcie w historii naszego balsamu. Jego receptura jest bardzo stara, ale dziś pokazujemy go w sposób zupełnie inny, nowoczesny. Takie zawody pozwalają odkryć zupełnie nowe nuty smakowe nawet w tak starym trunku jakim jest Riga Black Balsam – mówi Valters Kaže z Amber Beverage Group.
– Nie jest łatwo atrakcyjnie pokazać w drinku napój, który jest czarny. Chodzi bowiem nie tylko o to żeby wydobyć aromaty i smak, ale także pokazać atrakcyjny wizualnie trunek. Wczoraj spróbowałem ten likier po raz pierwszy i się zachwyciłem. To coś zupełnie innego niż likiery ziołowe, które dotąd znałem – komentował na gorąco Peter Dorelli, który także zasiadł w jury.
Sprawność barmanów robiła duże wrażenie. Pod względem wizualnym podczas pokazów miksologii najciekawiej zaprezentowały się barmanki z Rosji i Estonii. Drinki najczęściej dekorowano owocami lub kwiatami, liśćmi, ziołami, czasem laskami cynamonu, dużą rolę odgrywało wykorzystane szkło. Czarny kolor likieru na pewno stanowił duże wyzwanie, ale niemal wszystkie drinki prezentowały się kusząco.

 

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.