Kruk to nowość na rynku. Produkowana dla spółki Kravt & Co. Jej recepturę stworzyli Joanna Bujarska-Ciszek i Mikołaj Ciaś, obydwoje od lat związani z branżą spirytusową, m.in. z Marie Brizard. Ukazały się dwie wersje – z żyta i ziemniaka, obydwie o mocy 41,6%. To krótkie partie, po 2000 l: 2100 butelek 0,5 l i 1600 butelek 0,7 l. Każda butelka jest ręcznie numerowana, opatrzona numerem serii. Ręcznie rozlewane i etykietowane. Długo leżakowane w kadziach.

Jak smakują? Która lepsza? Ustawiłem butelki naprzeciw siebie, nalałem do degustacyjnych kieliszków i porównałem w pięciu rundach.

Runda 1: Pierwszy nos
Żyto ma zapach delikatny, czuć słodkie ziarno, ale i pieprz, lekko chrzan, koper, nuta medyczna, ogórek. Ziemniaczana to w aromacie skrobia, bardziej wytrawna niż słodka, ziemistość, delikatnie trawy. Runda wyrównana: 0,5:0,5.

Runda 2: Drugi nos
W życie zdecydowanie nuta medyczna, płyn lugula, w tle – wanilia, trawiastość, a także czereśnia. Ziemniak prezentuje nuty mineralne, lekko leśne, krochmal, kwiaty, zioła, jagody, chrzan. Runda dla ziemniaka: 0,5:1,5 .

Runda 3: Pierwszy smak
Żyto ma smak słodki, waniliowy, ale też i lekko pikantny. Ziemniak także słodki, owocowy – jagody, dużo maliny. Znów runda dla ziemniaka: 0,5:2,5.

Runda 4: Drugi smak
W życie smak rozwija się w kierunku słodkim, waniliowym. Podobnie ziemniak – głównie wanilia, bardzo słodko. Tym razem runda dla żyta: 1,5:2,5.

Runda 5: Finisz
W życie finisz słodko-cierpki, wanilia i pieprz, czarne oliwki, śródziemnomorskie zioła, a na koniec mleczna delikatność. W ziemniaku czuć gorycz pieprzu czarnego w finiszu, ale i słodycz wanilii, a także zioła prowansalskie. Tu także punktuje żyto: 2,5:2,5.

A zatem remis, dwie ciekawe, dobrze zrobione wódki i warto spróbować obydwu. Mi w notach cząstkowych minimalnie bardziej przypadł do gustu ziemniak.

Kruk Wódka z Polskiego Żyta (41,6%)
4.5
25,5/25,5/27/7,5=86,5

Kruk Wódka z Polskiego ziemniaka (41,6%)
4.5
25,5/26/27/7,5=87

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail