blendowana whisky, obecnie marka należy do Historic Scotland, które oferuje ją w sklepiku z pamiątkami muzeum szkockiej whisky, jakie urządzono w zamkniętej destylarni Dallas Dhu. Do zestawiania tego blendu używa się m.in. single malts, które były wydestylowane jeszcze w czasach, kiedy Dallas Dhu działała, czyli przed 1983 rokiem. Oryginalnie marka Roderick Dhu należała od XIX wieku do Wright & Greig Ltd., która w 1899 roku przejęła destylarnię Dallasmore i zmieniła jej nazwę na Dallas Dhu. Tu też zestawiano blend Roderick Dhu. Jego nazwę zaczerpnięto z poematu „Pani z jeziora” Sir Waltera Scotta. Marka była na rynku do I wojny światowej.


Obecna whisky Roderick Dhu ma lekki owocowy aromat, dużo jabłek. W ustach delikatnie torf, jabłka, bardzo lekka. Prażone ziarno w finiszu. Butelkowana z mocą 40%.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail